Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Válogathat-e a taxis?

Nem egy esetben tették közzé felháborodásukat a közösségi hálón olyanok, akik elégedetlenek voltak egy-egy taxis szolgáltatásával, magatartásával, vagy azzal, hogy eleve visszautasította elszállításukat. Van-e joga egy taxisnak válogatni az utasok között, megtagadhatja-e a szállítást, kérdeztük Győr Árpádot, a Magántaxisok Sugás Egyesületének elnökét.

Hirdetés
Hirdetés

Törvény szerint akkor utasíthat vissza valakit egy taxis – magyarázta a megkérdezett –, ha az illető személy állattal van, ha ittas, vagy mocskos (munka)ruhában ülne be az autóba. De amióta ilyen sok magántaxi van a megyeszékhelyen (200 engedély van kiadva a fuvarozóknak), felhígult a szakma, és igen, akadnak olyanok a fuvarozók között, akik kényelemből nem visznek el egy kisgyerekes, babakocsis szülőt, pláne esőben, sárban, vagy a túl rövid távra hivatkozva tagadják meg a szolgáltatást.

Külön kategóriát jelent a romák szállítása: sokszor előfordult, hogy valaki közülük a célhoz érve kiugrott az autóból, és fizetés nélkül elszaladt. Ez óvatosságra inti a sofőröket, van, aki előre kéri a pénzt, ám az is előfordul, hogy ilyenkor az utas felháborodva kiabálni kezd, hogy „úgy néz ő ki, hogy nem bíznak benne?” És a taxis inkább elkerüli a konfliktust, bevállalja az ingyen fuvar kockázatát.

A rendőrségre nem lehet számítani ilyen esetekben, ezért is kényszerülnek különutas megoldásokra – tudhattuk meg a tapasztalt taxistól. Győr Árpád ugyanakkor felelősséget vállalt azért, hogy az általa vezetett Eurotaxinál ilyen nem fordulhat elő.

– Ha valakinek panasza van valamely taxissal szemben, fényképezze le az autóját, vagy je­gyezze meg a rendszámát, és tegyen le írásbeli panaszt a polgármesteri hivatal szállítási irodájában, ugyanis a taxisok működését a helyi tanács szabályozza – tanácsolta az egyesületi elnök. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.