Felhívás!

Választásokra készülődve

Választásokra készülődve Kovászna megye

Szerdán az RMDSZ kovásznai szervezete nevesítő gyűlésén kiderült, hogy a jelenlegi elöljáró, vagyis Gyerő József indul polgármesternek a szövetség színeiben az önkormányzati választáson. Csütörtökön a kovásznai MPP tartott sajtótájékoztatót, tudatva: az EMSZ egyelőre csak tanácsosi listával kíván indulni a helyhatósági választáson.

Az RMDSZ gyűlésén Tamás Sándor megyei elnök, a szövetség által készíttetett (lapunkban már közölt) közvélemény-kutatásból származó statisztikai adatokat ismertette. Ezek tükrében kiemelte, hogy Gyerő József 94,6 százalékos népszerűségnek örvend a megkérdezett magyarok körében, ugyanakkor a románok 51,3 százaléka is elégedett a polgármester munkájával. Ezen elemzés szerint Gyerő a legnépszerűbb városi polgármester a megyében. Az elnök hozzátette: a polgármester a népszerűségért megdolgozott, és ez a bizalom nagy felelősséggel jár.

Mivel a nevesítő ülésen Gyerőnek érthető módon nem volt ellenjelöltje, így nyilvános (kézemeléses) szavazást tartottak, amelyen a résztvevők egyöntetűen őt támogatták. Kis József zágoni polgármester, az RMDSZ orbaiszéki szervezetének elnöke megjegyezte: már négy évvel ezelőtt tudta, hogy jó ötlet volt meggyőznie Gyerőt, aki még akkor városi tanácsos volt Kovásznán, hogy induljon a polgármesteri tisztségért.

A polgármester megköszönte a bizalmat, és kihangsúlyozta: a fejlesztéseken túl a másik legnagyobb kihívása elöljáróként, hogy ott is, ahol jelentős számban él románság is, úgy tegyen eleget kötelezettségeinek, hogy egyik közösséget se sértse meg, de ne is adja fel az elveit, ugyanakkor tartsa meg a városban a közösségi békét, mely szükségszerű a gazdasági fellendüléshez.

Csütörtökön a helyi MPP-szervezet tartott sajtótájékoztatót Kovásznán, ahol Fülöp Csaba elnök, Szabó Levente alelnök és Ferencz Botond széki elnök közölték: az országos vezetőség döntése értelmében az EMNP-vel közösen, Erdélyi Magyar Szövetség név alatt vesznek részt a választáson. Mint elhangzott, egyelőre csak az biztos, hogy tanácsosi listával indulnak a megmérettetésen. A testületben való részvételt azért tartják fontosnak, mert úgy látják, az MPP tanácsosai legutóbb is a várost és az embereket szolgálták. A lista még nem teljes, ezért várják mindazon személyek jelentkezését, akik elkötelezettek a nemzeti érdek mellett. Az EMSZ kovásznai polgármesterjelöltjének kiléte még kérdéses, olyan értelemben, hogy várnak a román pártok lépésére, s majd annak függvényében döntik el, egyáltalán indítanak-e jelöltet. Március 10-ig viszont ebben a kérdésben is döntenek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások