Felhívás!

Úzvölgyi „vitézek” Vajnafalván

Romániában a hivatalos nyelv a román-feliratú bannerrel érkezett Kovásznára pénteken a tavaly az úzvölgyi katonatemetőnél is hősködő, prahovai Frăția Ortodoxă szélsőséges szervezet. A provokátorokat állítólag senki sem hívta a Moldva és Havasalföld egyesülését megünneplő rendezvényre Vajnafalvára.

A helyi Iustinian Teculescu Keresztény Kulturális Egyesület főszervezésében, a helyi önkormányzat és a művelődési ház partnerségében megrendezett ünnepség a vajnafalvi ifjúsági parkban zajlott, ahol beszédek hangzottak el, illetve katonai parádé is volt.

A helyszínre váratlanul érkezett a prahovai Frăția Ortodoxă szélsőséges szervezet, mely egy óriási banneren üzente, hogy a 13-as cikkely értelmében Romániában a hivatalos nyelv a román. Emellett videóban elmondták, hogy nem hagyják Erdélyt elvenni Romániától, ugyanakkor szükség van a jelenlétükre, hogy védjék a románságot az irredenta-terrorista magyaroktól. A díszes társaság ahogy jött, ugyanúgy a mikrobuszokkal el is ment.

Gyerő József polgármester lapunknak elmondta: ő maga nem vett részt az ünnepségen, viszont a románság képviselőitől érdeklődve megtudta, hogy a provokátorokat senki sem hívta, a szervezők sem tudták, miként kerültek oda. Sőt egy román önkormányzati képviselő meg is kérte őket, hogy ne zavarják a rendezvényt.

A polgármester sajnálja, amiért az ilyen provokátorok próbálják megmérgezni a békés együttélést a magyarság és a románság közt. Szerinte a tevékenységük nem szolgálja egyik nemzeti közösség érdekét sem, és mivel Kovászna országos érdekeltségű fürdőváros, egy potenciális konfliktushelyzet negatívan hat ki a város gazdásági életére is.
– A 13-as cikkelyre nem kell emlékeztetni minket, mert tudomásul vettük azt, de ismerjük az alkotmány és nemzetközi törvénykezés nemzeti kisebbségek védelmére és jogaira vonatkozó előírásokat is, amelyekkel egyértelműen élni fogunk – szögezte le a polgármester.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások