Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Uzon község legyen életerősebb, sikeresebb!

Uzon község legyen életerősebb, sikeresebb! Kovászna megye

Háromszéken egyetlen községben, Uzonban tartanak időközi választást június 27-én. A hét települést magában foglaló község korábbi polgármesterét, Ráduly Istvánt Kovászna megye prefektusának nevezték ki – ezért van szükség újabb választásra. Bordás Enikő, az RMDSZ jelöltjeként indul a megmérettetésen, jelöltségét az EMSZ is támogatja.

Bordás Enikő Uzonban született, és ott is nőtt fel: a község volt és marad mindig az otthona. Ma már két felnőtt gyermek büszke édesanyja. Kiskora óta a számok világában mozog otthonosan: közgazdaságtant és vállalatgazdaságtant tanult, több mint egy évtizede dolgozik az uzoni polgármesteri hivatalban. Az utóbbi években gazdasági igazgatóként irányította a hivatal pénzügyi működését, felügyelte a különböző projektek kivitelezését. Pontos, becsületes, határozott nő, aki következetesen, kitartóan és eredményesen dolgozik Uzon fejlődéséért.

– Eddig nem vállalt közéleti szerepet. Most miért döntött úgy, hogy polgármesterjelöltként indul a június 27-ei időközi választáson?

Valóban, eddig a háttérben segítettem a község fejlődését: főkönyvelőként kezdtem, majd pedig gazdasági igazgatóként dolgoztam a hivatalban, immár több mint 14 éve. Nagy büszkeségünkre, Ráduly István volt polgármester úr most már prefektusként dolgozik, így segíti közösségünk és a megye előrelépését. A hivatalban fantasztikus csapat dolgozik és dolgozott az elmúlt években: közös munkánk eredményeként óriási fejlődésen esett át a község összes települése. Gondoljunk csak vissza, hány és hány utcában kellett sárban járni ezelőtt néhány évvel! Ott ma mind aszfaltszőnyeg van! Ugyanígy fontos megvalósítás, és a legnagyobb sikertörténeteink egyike, hogy az elmúlt években kiépítettük Uzon község nagyobb településein (Uzon, Szentivánlaborfalva, Lisznyó és Bikfalva) az ivóvíz- és szennyvízhálózatot. Ezekben a falvakban szinte minden háztartásban ma már tiszta víz folyik a csapon. Ezeket a beruházásokat folytatnunk kell! Számomra most jött el a megfelelő pillanat, amikor tudásomat és tapasztalatomat még inkább a közösségünk hasznára kamatoztathatom. Azért szeretnék a község polgármestere lenni, mert ismerem a megkezdett projektek minden részletét, és tudom, hogyan kell sikerrel véghezvinni őket. Úgy, hogy azokból közösségünknek előnye származzék, hogy jó érzés legyen ebben a községben lakni, és mindannyian büszkék lehessünk szülőföldünkre!

– Miért az RMDSZ jelöltjeként indul a választáson?

Az elmúlt évek során azt tapasztaltam, hogy az RMDSZ Háromszéken csapatként működik: mindenki a közösség sikerében, a fejlődésben érdekelt. Szintén fontos szempont számunkra, hogy szülőföldünkön akarunk boldogulni magyar emberként! Azt sokszor megtapasztaltuk, hogy másnak nem fontos az, hogy használhassuk anyanyelvünket, másnak nem fontos a mi kultúránk, a mi hagyományaink, a mi épített örökségünk. Az RMDSZ ugyanakkor kormányzati szerepet is vállalt: minisztereink vannak, akik a fejlesztésekért, a környezetvédelemért, a sportért és ifjúságért felelnek: nem mindegy, hogy zárt kapukat döngetünk-e egy-egy elképzelésünkkel, vagy van, akihez Bukarestben segítségért fordulnunk!

– Néhány napja jelentették be, hogy az EMSZ is támogatja jelöltségét.

Köszönöm személyesen is, jelöltként is az EMSZ támogatását, hiszen először vállalok közéleti szerepet, először veszek részt jelöltként egy kampányban, és ez egyáltalán nem egyszerű feladat. Hatalmas megtiszteltetés, de ugyanakkor hatalmas felelősség és kihívás is, így minden segítő szándékú ember, minden támogató szó újabb és újabb energiát ad.

Két gondolatot tartottam fontosnak a sajtótájékoztatón is elmondani, és úgy vélem, mindkettőt a saját bőrünkön tapasztaltuk, mindkettőt meg kellett tanulnunk. Az egyik, hogy képesek legyünk együttműködni, összefogni, a másik pedig – oly sok párttal, szervezettel ellentétben –, hogy ne csak valami ellen lázadjunk, hanem képesek legyünk valamiért dolgozni. Mi azért akarunk dolgozni Uzonban, hogy a község fejlődjön, az ott élő közösség életminősége napról napra jobbá váljon.

– Székelyföldön kevés a női vezető…

Én azt vallom, hogy nem az a fontos, hogy valaki nőnek vagy férfinak születik, hanem az, hogy mit tud elvégezni, mit tud letenni az asztalra! Az elmúlt 14 évben megtapasztaltam, hogy semmi sem lehetetlen. Ha tenni akarunk a közösségünkért, kitartó és becsületes munkával, kellő hozzáértéssel véghez tudjuk vinni terveinket! Azért fogunk dolgozni ezután is, hogy Uzon községet még életerősebbé, még sikeresebbé tegyük! Bővítjük a meglévő víz- és szennyvízhálózatunkat, kiterjesztve a község többi településére is, megépítjük a szentivánlaborfalvi hidat is magába foglaló DC16A községi utat, napköziotthont és bölcsődét fogunk működtetni Uzonban, hogy ne kelljen a gyerekeket más településre vinni. Korszerűsítjük a község iskolaépületeit, kultúrotthont építünk Szentivánlaborfalván, felújítjuk a lisznyói kultúrotthont és a volt polgármesteri hivatal épületét. Parkokat, játszótereket alakítunk ki, ahol a kisgyerekes családok is jól érezhetik magukat. Korszerűsítjük a családorvosi rendelőinket, és bővítjük a szolgáltatásokat, hogy Uzon községből senkinek ne kelljen elutaznia, ha egészségügyi ellátásra van szüksége. Fontosnak tartom az uzoni tömbháznegyedben a terület tulajdonjogi tisztázását, mivel szeretném befejezni a bekötőút rendbetételét, aszfaltburkolat és parkolók kialakításával. Ez azért is fontos, mert önkormányzatként nem szabad olyan területen beruházni, amelynek nem vagyunk a jogi tulajdonosai.

Büszkék vagyunk a közel 40 bikfalvi kúriára, amelyeknek köszönhetően felterjeszthetjük a települést az UNESCO világörökségi listájára – segítenünk kell ugyanakkor a tulajdonosokat, hogy a kúriákat felújítsák, és turisztikai célokra hasznosítsák. Természetesen továbbra is támogatjuk egyházainkat és egyesületeinket is pályázatainkon keresztül. Hosszan sorolhatnánk terveinket. Összegezve, a célunk az, hogy infrastruktúránk tovább épüljön, fiataljaink itthon maradjanak, hazatérjenek, kultúránkat, identitásunkat őrizzük, hagyományainkat ápoljuk, és minden nappal egyre jobbá tegyük közösségünk életminőségét! Azért kérem az Önök támogatását június 27-én, hogy folytassuk a munkát! Együtt, tovább!

Editat de UDMR • Realizat de Profiton Srl. • Cod AEP: 53210003

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. június 25., 17:50
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ez nagyon szepen mutatt papiron.
  “Felügyelte a különböző projektek kivitelezését” – nos a sajat tapasztalatom a volt Nicolae Balcescu utcaban, ahol az ortodox templom van, ott most aszfaltoztak, az essoviz sancot kiontottek betonbol, meg a munkalat folyik, de EZ a munkalat penzkidobas az ablakon.
  Eloszor felmartak az utestet, de nem egesz szeltiben, hanem kozepen, akkor nagy sar lett esozeskor, a lakok zugolodtak es folyami kavicsal feltoltotek egy kicsit. Sokaig ugy maradt, majd tortkovel feltoltottek, de sajnos a sancot kiszakitottak es a foldes es agyagos viz a sancbolt kifolyt a tort kore. Majd arra szepen raontottek az elso aszfalt reteget, az aszfalt vastagsaga nehol 1-2 cm, kibujik a tort ko. Azutan a friss aszfaltra raengedtek az erogepeket es kiastak az esoviz lefolyasahoz a sancot, majd jottek az esozesek es masnap beleontottek a betont, a csupasz foldre, a kiasott sancban allott meg a viz, a sar es szepen raontottek a betont. A sanc pereme hol szinben van, hol magasabb az aszfaltnal 6-7 cm -el. Az orszagutig nincs kivitelezve a sanc, az elso haz hatanal a sanc mellet tatong egy nagy lyuk es onnan folyik be az esoviz, nehol az esoviz mar kimosta a betont, lyukacsos a beton, nem volt megfeleloen tomoritve, a sanc melysege illetve szeleseg kulonbozo meretu, hol elkeskenyedik, hol kiszelesedik, vannak szakaszok, hogy az ut ugy elszukul, hogy alig fer el ket szelesebb jarmu, a tukrok majdnem suroljak egymast. Nehol a keritest megrongaltak amig a munkalt folyt. A sancot ugy ontottek, hogy volt egy idom es abban onottek a betont es mentek az orszagut fele bentrol, sajnos a sanc melett sok beton folyt ki a zoldovezetre es most nem lehet a zoldovezetett karbantartani, amig el nem takaritsak a plussz beton ami kifoly. A kibetonozott sancban nehol az esoviz megall, mert nincs megfelo eses adva neki. Ezt a munkalatott ki felugyelte? ki kovette, hogy terv szerint van-e a kivitelezes? Ha mar most egy hetre a betonozas utan ki van lyukadva a sanc alaja, akkor mi lessz 5-10 ev mulva.
  Az ivovizhalozat nyaron, sajnos az utolso emeletre neha nem jon fel, az aloo szomszedtol kerun egy-egy veder vizet, hogy leontsuk a WC-t, ha elfogyott amit napkozben fogtunk, meg furdeni sem tudunk, csak mosakodni talban.
  Nem csak palyazni kell, hanem eletkepes tervet is kell kesziteni es a kivitelezest kozelrol kell kovetni, ellenorizni, merthanem csak papiron fog jolmutatni.