Felhívás!

Üzletemberekkel találkozott a prefektus

Üzletemberekkel találkozott a prefektus Kovászna megye

Mit kellene tenniük a kormány alá rendelt, úgynevezett dekoncentrált intézményeknek ahhoz, hogy megkönnyítsék a helyi vállalkozók munkáját? – erre a kérdésre kereste a választ Kovászna megye prefektusa. Dr. Ráduly István meghívott néhány vállalkozót hivatalába, hogy első kézből kapjon választ a fenti kérdésre.

A meghívásnak – az idő rövidsége miatt – Berszány Tibor (Bertis cégcsoport) és Füstös Imre (Aluco kft.) tett eleget.

A vállalkozók örömmel nyugtázták, hogy lehetőség nyílt a párbeszédre és felhozták egyebek mellett azt, hogy fontos lenne az illojális konkurenciát jelentő, feketén dolgozó vállalkozások felszámolása, és hogy az ellenőrző szervek jóindulattal viszonyuljanak a munkájukat becsülettel végző – néha tévedő – munkaadókhoz, mert nem lehet társadalmi cél az, hogy a cégek tevékenységét ellehetetlenítsék. Kifejtették: komoly segítség lenne, ha a nem egyértelmű törvénycikkelyek esetében támpontot kapnának a helyi hivataloktól, hogy mi a törvénykövető magatartás. 

Ráduly István úgy vélte: a közhivatalok feladata, hogy kiszolgálják az embereket.

A dekoncentrált intézményeknek persze ellenőrző szerepük is van, de elsősorban azért kell dolgozniuk, hogy a törvényesen tevékenykedő, adó- és illetékfizető, esetenként több száz embernek munkát és megélhetést adó vállalkozások – de ugyanez érvényes a kis- és középvállalkozásokra is – egyszerűen, könnyen, gördülékenyen és ésszerű határidőn belül hozzájussanak azokhoz az iratokhoz, dokumentumokhoz, amikre szükségük van. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne rázzák le azzal a hozzájuk fordulókat, hogy „be kell tartani a törvényt”, hanem egyértelmű, érthető és alkalmazható útbaigazítást adjanak – nyilatkozta a találkozó után a prefektus.

Ráduly István arra kérte a vállalkozókat, hogy amennyiben nehézségeik vannak az ügyintézésben a megyében működő dekoncentrált intézményekben, ezt neki is írásban jelezzék.

(közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.