Felhívás!

Úton vannak a nepáliak

Úton vannak a nepáliak Kovászna megye

Kedden Gelencén szervezett állásbörzét a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal, ahová elsősorban a kézdiszéki elhelyezkedni vágyókat várták, kiemelten a munkaügy szobalány- és kereskedelmi dolgozó tanfolyamának végzettjeit. Az esemény kapcsán meggondolkodtató dolgokról is beszélt szerdai sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor, a hivatal igazgatója.

A munkaerőbörzén 14 cég kínált összesen 21 állást főleg a szolgáltatások, termelés, turizmus, fafeldolgozás területén és a konfekcióiparban. A 42 érdeklődő kivétel nélkül nő volt, ajtózárás előtt még beesett ugyan egy férfi, de csak azért, hogy megkérdezze, hol kell aláírni.
A gelencei fiatalok mind külföldön vannak, mert itthon nem találnak az elképzelésüknek való munkát – mondta Kelemen – igaz, ez külföldön is gyakran megesik az emberrel, de ott nincs kommentár, fizetni kell az albérletet, a megélhetést…

A környéken is krónikus a munkaerőhiány, nagy visszhangja volt a múlt hónapokban annak, hogy a kézdiszárazpataki pékség tulajdonosa már nepáliakat is fogadott volna, kérte a munkaügytől, hogy közvetítsen ez ügyben.

Közben azonban példáján felbátorodva több helyi vállalkozás is próbálkozik a külföldi munkaerőtoborzással, bár ezt még nem vállalják fel nyíltan. Árulkodó az olyan megfogalmazás – ez is regisztrált kérés a munkaügynél – hogy angolul beszélő szakképzetlen munkást keresnek, vagy ázsiai ételek főzéséhez keresnek szakácsot szállodába. Másik oldalról bukaresti és brassói munkaerőközvetítő-cégek is megkeresték ajánlataikkal a környékbeli cégeket, hogy a külföldi munkásokat fogadják. Hogy végül is miért nincsenek még a megyében nepáli alkalmazottak, abban az is közrejátszhat, hogy köztük is nehéz a megfelelő helyre a megfelelő embert megtalálni.
Ha van egy mesterséged, el lehet itthon is helyezkedni, és a fizetést is ki lehet alkudni – véli az igazgató. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 26., 8:40
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Mar sokszor irtak hogy fizessek meg rendesen a munkasokat es ne ugy viselkedjenek veluk mint valami kiralyok. Amiota mikodik a ceg, nem hiszem hogy nem kaptak megfelelo munkasokat. Minden heten irja az ujsag hogy keresunk peket, szakacsot, stb. Hozzanak nepalit mert azok meg olcsobban dolgoznak, ez a cel.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 26., 9:11
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Kelemen úr, ha a fizetést ki lehetne alkudni, akkor nem volna munkaerőhiány. De amikor minimálbérért várnak maximum munkát, akkor az ember oda megy akár országon belül, akár országon kívül, ahol nem azt érzi, hogy vécepapírnak se nézik, hanem az elvégzett munkájáért megfizetik.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 26., 10:49
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Na latod, a tanugyben ilyen minimalber temak nincsenek, europai fizetes, beka se..e alatti tanitas, utazasi jegyek, remeljuk jovore kulfoldre is ervenyesek lesznek es megno az ertekuk.

  • User
   Dátum: 2019. szeptember 27., 0:01
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Tényleg a tanügyben. A tanügyben szakember hiány van, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy a gyermekek felügyelet és dolgos részvétel nélkül koptassák a padot. A helyettest nem lehet úgy fizetni, mint a szakképzettet, de aki ennyire tudja a bérezés kérdését, szerződj kitűnő pedagógus diplomáddal, és úgyis micske bért kapsz, amíg nem lesz régiséged. Lényege, hogy még minimálbér sem, mert a kommunizmus a tanítóban ellenséget gondolt.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 26., 12:40
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Na ide vezet a patronok kapzsisága…már az ókorban a gazdag patriciusok is tudták ,hogy egy jó szakácsot meg kell becsülni! sőt dicsekedtek is vele Lucullus mond valamit valakinek?Vendéglátó urak,hölgyek?

  • User
   Dátum: 2019. szeptember 27., 12:18
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Nem mondom, hogy nem kapzsiak egyesek, de a “patron” azért alapított céget, hogy pénzt keressen vele. Ha nagyobb fizetést ad, akkor valószínű megemeli a termék árát. Akkor pedig megint jön a sírás, hogy igen, de drágább lett minden. Nem olyan egyszerű dolog ez.

   • User
    Dátum: 2019. szeptember 27., 14:39
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Az igaz ,hogy a”patron”az kockáztat,de van egy betyár/patronbecsület is …élni és élni hagyni!Azt nem lehet megtenni,hogy a győztes/a nyerességes /mindent visz és szó szerint ezt hajtogatják,hogy örülj ,hogy adok neked munkát mert ha nem…van egy jó mese…benne volt az ólvasókönyvbe is valah a címe:A vödör és a kút érdemes tanúlni belőle.Másik dolog.Utazom Udv helyre…a sofőr nem ad jegyet !senkinek,Baróton a buszáll.kocsmájába nem adnaj blokkott,Udvarhelyen a piacon egy boltban nem adnak blokkot ,fagyizóban szintén,visszafele a buszon jegyadás nincs a busz tömve ,fele az utasoknak áll ,izzad.Nem hinném ,hogy a”patron” nem ismeri az állapotokat.Ha a patront ilyen keményen meglopnák ,akkor a cég 100% ban pár nap alatt kámpec.Ezt azért írtam , hogy ne.sajnáljuk már annyira a patronokat…végül ez a módszer,hogy zsebből is fizetnek másoknak is rossz…felhajtja az árakat,nincs tva bevétel stb.És most egy keresztkérdés.Mi lenne ha Székelyföld megkapná az autonómiát?Gazdálkodjunk a saját!!!bevételeinkből .Miből????

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 27., 0:37
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ha tőlünk indulsz, a sorosféle banditák neked nem adnak támogatást. Az e urósok pedig a migránsoknak beilleszkedési támogatást adnak. Ezt a kettőt egybeolvasva, ki akar dolgozni9 errevelé????