Felhívás!

Útmutatót szerkesztenek a szociális szervezetek

Útmutatót szerkesztenek a szociális szervezetek Kovászna megye

Féléves szünet után tegnap újból összegyűltek a sepsiszentgyörgyi szociális szervezetek, hogy közös dolgaikról egyeztessenek – ezúttal a Diakónia Keresztyén Alapítvány vette át a szervezői stafétát, az ő Gyár utcai székhelyükön került sor a megbeszélésre.

Most éppen arról tanácskoztak, hogyan igazítsák útba a leghatékonyabban a hozzájuk segítségért fordulókat, akik sokszor tájékozatlanok, esetleg kétségbeesésükben zavarodottak, néha pedig képtelenek az írott forrásokból tájékoztatást nyerni…

A mindig más szervezetnél találkozó háló-tagoknak a Diakónia idősgondozó ágazatának vezetője dobta fel a témát, amelyet a többiek is éppolyan fontosnak és aktuálisnak gondoltak, mint a kezdeményező.

– Sokan úgy jönnek hozzánk, hogy csak annyit tudnak, valakiken segítünk – mondta Tóth Anna, hozzátéve, hogy ilyenkor ők maguk is sokszor telefonálgatásra kényszerülnek, keresvén az illető problémájára a legmegfelelőbb segítő szervezetet vagy intézményt, a kapcsolattartó személyeket, majd egy cetlivel a kezében indítják útnak a hozzájuk fordulót. Mint kiderült, az újságok szerkesztőségeihez is gyakran fordulnak e témában. Ezért érdemesnek találják egy tájékoztató füzetet szerkeszteni, amelyben minden megyeszékhelyi szervezet minden szolgáltatása célcsoportok szerint szerepelne. E füzet struktúráját, tartalmát egyeztetni is alkalmas volt az összejövetel, ámbár az is hamar kiderült, hogy a füzet mellé online felületen is meg kell jelenni ezeknek az információknak, esetleg még mobil-applikációban is meg kellene szerkeszteni, illetve a szervezetek honlapjain külön fül alatt is feltüntetni. A papíralapú kiadvány azok számára lenne fontos, akik – akár okostelefonok birtokában is – nehezen keresnek rá a megfelelő információra, de az intézményeknél, orvosi rendelőkben is föltétlenül lennie kell egy ilyennek, sőt egy igényes kiadvány a város imázsához is hozzátartozik. Antal Árpád polgármester, aki tudott a találkozóról, támogatásáról biztosította ez ügyben a szociális szervezeteket.

A gyermekek, hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élőket nevelő családok, egyedülálló, elvált, kiskorú szülők, beteg, magányos vagy támogató nélküli idősek, bántalmazottak, krónikus betegek, szenvedélybetegek, speciális igényűek, hajléktalanok mind egy-egy, néha egymást átfedő célcsoportját jelentik a segítő szervezeteknek. Így a bemutatkozó kör után minden szervezet képviselője elmondta, hogy kinek mivel tud segíteni, végül is arra a következtetésre juthattunk, a Gyermekjogvédelmi és Szociális Vezérigazgatóság, a Szociális és Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség, a Közösségi Igazgatóság, a Diakónia Alapítvány idősgondozó, gyermekjóléti és fogyatékkal élőkkel foglalkozó ágazatai, a Vöröskereszt, a Pro Nobis Egyesület, a Philadelphia Pro Familia Support Egyesület és a Közegészségügyi Igazgatóság, a Zathureczky Berta Központ, a Gyulafehérvári Caritas, az Esély Egyesület, és a találkozóról hiányzó, de szintén idetartozó Máltai Szeretetszolgálat, Turulmadár Ifjúsági Iroda, a szemerjai egyházközség támogató csoportja nagyon sokféle probléma orvoslásában segíthet városunkban, illetve a megelőzésben is sokféle téren kínál cselekvési lehetőséget. De várják további civil szervezetek, intézmények jelentkezését is (a diakoniaoffice@yahoo.com e-mail-címen, Tóth Anna), hogy az útmutató adatbázisa a lehető legteljesebb legyen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások