Felhívás!

Útfelújításokra pályázik a megye

Útfelújításokra pályázik a megye Kovászna megye

Költségvetés-kiigazítás, fejlesztések az Anghel Saligny-program keretében, ingatlanvásárlás – ezek voltak a fontosabb témák a múlt heti tanácsülésen, amelyet a járványhelyzet miatt ismét online tartott meg Kovászna Megye Tanácsa.

„Az idei évben az elmúlt három évtized legnagyobb költségvetéséből gazdálkodhatunk, ennek megfelelően számos fejlesztési elképzelésünk valósul meg, ugyanakkor az Anghel Saligny Beruházási Programnak köszönhetően újabb korszerűsítési, modernizálási beruházásokat tervezhetünk meg. Mai határozataink alapján átkerül a megyei önkormányzathoz a Barátost és Zabolát összekötő, Szörcsén, Orbaiteleken és Tamásfalván áthaladó, 16,7 km hosszú községi út és már megyei útként az Anghel Saligny-program keretében újítódik fel” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. További három utat fognak felújítani az Anghel Saligny-program keretében: Kőröspatakon egy 2,3 km-es útszakasz teljes körű modernizálása, Sepsibükszádon az országúttól a vasútállomásig tartó útszakasz és híd felújítása, valamint Angyalos és a vasúti átjáró közötti útszakasz korszerűsítése, az erről szóló határozatokat elfogadta a megyei tanács. November 8-ig lehet pályázatot benyújtani az Anghel Saligny-programhoz, addig további fejlesztési elképzeléseket is ki fog dolgozni a megyei önkormányzat, tette hozzá az elnök.

„Megyei önkormányzatként feladatunk a szociális gondoskodás és az elmúlt pár év megtanított, hogy legyünk előrelátóak. A költségvetés-kiigazítás során 3 millió lejjel egészítettük ki a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság költségvetését, hogy biztosítani tudjuk az idei év működését, elkerülve a tavalyi helyzetet, amikor még az alkalmazottak bérét sem tudta a kormány fedezni, mert nem teljesítette vállalásait” – mutatott rá Tamás Sándor. Négy millió lejt különítettek el a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászati épületének felújítási és bővítési munkálataira, valamint 1,352 millió lejt sportprogramokra, míg a megyei utak téli karbantartására szánt összeget kétmillió lejjel növelték meg.

Kormányhatározattal kérik, hogy a prefektúra ügykezeléséből kerüljön át a megyei önkormányzat ügykezelésébe Kovászna Megye Tanácsának székhelye. „Igazából ez egy faramuci jogi helyzet, ugyanis az épület maga a román állam tulajdonában és a Kovászna megyei prefektúra ügykezelésében van, nekünk, akik itt dolgozunk, csak használati jogunk van, tehát minden lépéshez kérnünk kell az engedélyüket. Szeretnénk, hogy ezt a helyzetet egyszer s mindenkorra rendezzük, a székhelyünk legyen a mi ügykezelésünkben” – magyarázta Tamás Sándor.

(Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.