Hirdetés
Hirdetés

Ünnepi tanévnyitók Háromszéken

Ünnepi tanévnyitók Háromszéken Kovászna megye

Tegnap a Kovászna megyei iskolákban is megkezdődött a 2021–22-es tanév. A megyei tanfelügyelőség tájékoztatása szerint megyeszinten mintegy 302 tanintézményben 32 ezer gyerek kezdte meg a tanulást zöld forgatókönyv szerint, azaz jelenléti oktatással. Négy város egy-egy iskolájában vettünk részt a tanévnyitó ünnepségen.

Hirdetés
Hirdetés

Kiss Imre főtanfelügyelő tanévkezdő üzenete szerint: idén is, mint mindig, az iskolákban nem csupán az osztálytermeket és a tankönyveket készítették elő a legkisebb és a visszatérő diákok számára, hanem lélekben is felkészülve, pedagógusi hitükben is megerősödve várják a tanulókat.

A Mikó egy biztos pont

Pontban reggel 9 órakor szólalt meg az iskolacsengő és a De nehéz az iskolatáska című dal a Székely Mikó Kollégiumban, majd a hagyományok szerint bevonultak az iskolát kezdő és az iskolát végző diákok. A nulladik osztályosokat a 12-esek kísérték, de szülők és tanító nénik is voltak a sorban, hogy könnyebb legyen az elválás.

A Székely Mikó Kollégiumban rendhagyó módon nemcsak fizikai jelenléttel tartották meg az évnyitót, hanem online is lehetett követni az eseményeket, elsősorban azért, mert a tanári karból többen megbetegedtek és hiányoztak, osztályok kerültek át online oktatásba, de azért is, hogy a tömeg elkerülése végett otthonról is lehessen követni az eseményt.

A Székely Mikó Kollégium tavaly kinevezett igazgatója, Sztakics Éva Judit is online követte a tanévnyitót, üzenetét munkatársai tolmácsolták, melyben arról értekezett, hogy a Székely Mikó Kollégium biztos pont ebben a bizonytalan világban. Akkor is az, ha valaki kiesik, mert a többiek egy emberként helyettesítik, összeállnak, mert erről szól a mikós közösség. Az iskolát kezdő kicsiknek azt üzente: életük meghatározó szakasza kezdődött el a mai nappal, és reméli, hogy a tudásvágy végigkíséri iskolás éveiket. Azt is kifejtette, hogy a Mikó a következő években nyitni szeretne az európai oktatás felé, hogy a diákok megtapasztalják a nyugati oktatás pozitív és negatív oldalát egyaránt, hogy aztán itthon kamatoztathassák tudásukat.

A Székely Mikó megnyitó ünnepségén felszólalt még Kubánda Miklós igazgatóhelyettes, Bokor Attila tanfelügyelő, illetve rendhagyó módon Lucian Bode belügyminiszter is küldött üzenetet.

P. Kelemen Didák-domborművet avattak

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban a tanévnyitót egy plakettavató ünnepség színesítette. Az iskola volt diákját, P. Kelemen Didákot ábrázoló alkotást Miskolcról adományozták, és a gimnázium olvasóterme előtt avatták fel.

A Nagy Mózes-líceumban egy P. Kelemen Didákot ábrázoló domborművet helyeztek el az olvasóterme előtti falra
A kantai líceum pedagógusai és a diákok szentmisén vettek részt, majd az udvarra vonultak, ahol ünnepélyes keretek mellett nyitották meg az idei tanévet. Beszédet mondott Bejan András igazgató, Nagy-Babos Tamás magyartanár és Hajlák Attila István iskolalelkész, Keresztes Ágnes színművész, az iskola volt diákja, az eseményen közreműködött az Ego Sum együttes.

„Öröm a mai nap, megpróbáltatásokkal hosszú idő után újra személyesen találkozhatunk, és a régi kerékvágásban taníthatunk és tanulhatunk tovább. Tanulásról szólt az elmúlt két év is, de a szellem mellett ott van a lélek is. Lelkünk személyes kötődések által táplálkozik, amit a mindennapi találkozások, kézfogások és bólintások erősítenek” – célzott beszédében a járványhelyzet okozta hiányosságok fontosságára az igazgató.

A megnyitót követően a diákok egy része jelen volt a plakettavató ünnepségen, elhangzott P. Kelemen Didák egy verse, Nánia Hanna és Nánia Hilda alkalomhoz illő dalokat adott elő. A Baksafalván (ma Kézdialmás része) 1683-ban született és Miskolcon 1744. április 28-án elhunyt hittérítőnek és írónak, a szegények pártfogójának, iskolák és kolostorok építőjeként is elévülhetetlen érdemeket szerzett minorita szerzetesnek az életét Hajlák Attila István iskolalelkész ismertette, a plakettet Varga Béla kézdi-orbaiszéki főesperes és Bejan András leplezte le. Az igazgató felolvasta az augusztus 11-én keltezett, a Holndonner Ferenc és dr. Várhelyi Krisztina által szignózott levelet is, abból kiderült, hogy a plakettet a miskolci Éltető Lélek Alapítvány adományozta, készítője Máger Ágnes miskolci festő- és szobrászművész.

Biztatás a legkisebbeknek

Baróton az előkészítő osztályosok felvonulásával kezdődött a Baróti Szabó Dávid Líceum és a Gaál Mózes Általános Iskola közösen megtartott tanévnyitója. Az iskolaudvaron szép számmal jelen levőket Benedek Erika, a Gaál Mózes Iskola igazgatója köszöntötte. Mint mondotta, idén 66 előkészítő osztályos kezdte az iskolát, közülük 48-an Baróton, a többiek a Baróthoz tartozó falvakon. Összesen 645, iskolát kezdő diákról tett említést.

Baróton és a hozzátartozó falvakban 66 előkészítő osztályos kezdte el az iskolát
Az iskolával most barátkozó legkisebbekhez Csíki Réka tanítónő intézett bátorító szavakat, azt mondta nekik, ne féljenek, a tanító nénik óvó tekintete, biztató szavai, szeretetük várja őket, és az iskolapadok mellett sok, feltárásra váró kincs is.

Derzsi-Ráduly Kázmér, a líceum igazgatója, a szülőkhöz intézve szavait, azt mondta, bízzanak bennük, mert a líceum pedagógusai mindent meg fognak tenni a diákokért, hasonlóképpen Benedek-Huszár János polgármester is megköszönte a szülőknek a bizalmat, amiért a baróti iskolát választották gyermekeik számára. Karda Ádám tanfelügyelő Václav Havel, volt cseh államfő szavait idézte a baróti tanévnyitón: „Az élet túl becses ahhoz, hogy cél nélkül, tartalmatlanul éljünk”. Arra kérte a diákokat, használják ki értelmesen az iskolában töltött időt. Áldást a tanévre Tordai Árpád református lelkipásztor mondott.

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Elméleti Líceumban Becsek Éva igazgató köszöntötte a diákokat és a velük ünneplőket, majd Bede Emese és Șerban Daniela aligazgatók szóltak az egybegyűltekhez. Az ünnepségen felszólalt dr. Ráduly István prefektus, Tanko Viorica tanfelügyelő, valamint Gyerő József polgármester is. A belügyminisztérium üzenetét a városi rendőrség képviselője adta át a gyerekeknek, tanároknak és szülőknek, végül pedig az egyházi képviselők áldása zárta a felszólalók sorát. Az ünnepséget a negyedik osztályosok hagyományos műsora színesítette, amellyel az iskola kapuját először átlépő előkészítős kicsiket fogadták és köszöntötték. Az osztályfőnöki órát követően az iskola magyar tagozatos diákjai a belvárosi református templomban tanévkezdő istentiszteleten, a román tagozatosok pedig az ortodox templomban misén vettek részt. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. szeptember 14., 18:17
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Es ami a legszomorubb az egeszben az ,hogy olyan embertarsaink vannak akik az ilyen hozzaszolast minuszozzak. Igaza van az elottem hozzaszolonak lehet utcai csatapatezni a football szurkoloknak, termeszetesen maszk nelkul, lehet utcabalozni, Oktoberfesztezni, oszi sokadalmazni es untoldozni, es mindenutt maszk nelkul, de a szerencsetlen gyerekeknek az oran maszkba kell ulni ! Igy igaz, szegyen es gyalazat ami ebben az orszagban vegbemegy !

  • User
   Dátum: 2021. szeptember 15., 9:45
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Én ebbe nem szeretnék beavatkozni mivel evvel a hullámmal csak is Orbán Viktor aki megtud védekezni és szemben mer szállni a nyugattal nyugat mindent meg fog tenni hogy Orbán kormány bukjon ez a magyar népen áll csak annyit kérek hogy nézze még mi vár ránk ha nem az Orbán Viktor miniszterelnök úrra szavaz szeretnék a keresztény hitet lepocsékolni és ezt csak is Orbán Viktor miniszterelnök úr bírja megfékezni én nem vagyok fideszes sem Gyurcsány hódoló sem én déli magyar vagyok ahol én élek sehol nem vagyok otthon itt lenéznek és sok Magyar ember nem tud és nem is akar magyarnak bevállalni azzal áll elő itt van még egy féreg aki magyar név alá bujt hát az ilyen gondolkodó embernek azt kívánom hogy adja isten és a családján nézze végig azt a szenvedést amit sok külföldi magyar túlél

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 15., 12:24
  ÉRTÉKELÉS: 5

  akik a szegyen es gyalazaton vannak, azok miert nem fognak ossze es szallnak szembe a rendszerrel? konnyu egy kepernyo mogul irkalni…mikozbe a gyerekek mint a maszkabalba ugy jarnak iskolaba….el kellene gondolkodni a jovon, nem a jelent siratni, es valtoztani a dolgokon, mert addig amig felulrol iranyit kb 10000 ember par milliardot addig nem lesz valtozas, de mihelyt a par milliard szembeszall a rendszerrel az megbukik…de gyavak vagyunk mind …. nehez beismerni de ez az igazsag…kozbe pedig a media mindenki agyat atmossa a sok hulyesegevel amivel az allam megvette oket…

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 15., 19:27
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ma, amikor a szlogen az, hogy mindent a gyermekért, a tanévet igazgatók, polgármesterek kampanybeszede, rendőr adminisztratív beszéde, pap beszéde tölti ki. Szánalmas vezetőink vannak sajnos.mindenki csak villogni akar a kurvára unalmas szövegével.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 17., 15:55
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Minél hangosabb az erősített szónok, annál hangosabban beszélgetnek a gyermekek egymás között. Senki nem tudja, miről beszéltek a szónokok. Még az imát sem követték. Pedig nagyon érdekes nagy semmit hordtak össze egy halomba.