Felhívás!

Ünnepi rendezvénysorozat

Ünnepi rendezvénysorozat Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyön már szerdán elkezdődött a december elsejei ünnepléshez kötődő rendezvények sorozata, Kézdivásárhelyen a helyi és más megyebeli románság ráerősített az egyesüléssel kapcsolatos ünnepségekre, Kovásznán csütörtökön kezdődtek az ünnepi események.

Pópának avattak szobrot a Kantában

Kézdivásárhelyen a románság ráerősített az egyesüléssel kapcsolatos ünnepségekre: a brassói Mihai Tîrnoveanu nevével fémjelzett Calea Neamului Egyesület a Turóczi Mózes iskola román tagozatos diákjai számára történelmi vetélkedőt szervezett, november 30-án a Helyi Fejlesztési és Kulturális Egyesület a For You Clubban tartotta az Egyesülés Bálját.

A kézdivásárhelyi december elsejei ünnepség szokás szerint a Molnár Józsiás utcában levő, a Szentlélek leszállása nevet viselő új görögkeleti templomnál kezdődött, ahol katonai és egyházi rendezvényt tartottak, ünnepi beszédek hangzottak el.

A troița-nál (kültéri kereszt) tartott eseményen fellépett Nicolae Voiculeț pánsíp-művész, a jelen levő katonai egységek képviselői és tűzoltók díszmenetet mutattak be, majd a román pártok és civil szervezetek koszorúzásával ért véget az ottani rendezvény.

A mintegy 150 résztvevő – zömükben más településekről érkezők – az Egyesülés menetére keresztelt felvonulás során kevéssel a déli harangszó előtt a kantai, az Istenszülő elszenderedése nevű templomhoz vonultak, ahol délben Ioan Rafiroiu egykori alsócsernátoni, illetve sósmezői pópa emlékét elevenítették fel szoboravatással egybekötve. A felvonulás incidens és nézők nélkül zajlott, a hazafias dalokat éneklő menet előtt a brassói Burebista csendőralakulat kamerás autója és a forgalmi rendőrség autója vonult, a résztvevőket jelentős csendőri erő biztosította.

A mellszobor egy troița és egy frissen állított, nagyméretű zászlórúd szomszédságában kapott helyet, amire a trikolórt is felhúzták, amint Constantin Pătru, a szoboravatás kezdeményezője és Ioan Lăcătușu, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának elnöke leleplezte a szobrot, amit egy Kolozs megyei cég készített.


A több pópa közreműködésével zajló egyházi szertartást követően Lăcătușu méltatta az Árapatakon, 1882-ben született Ioan Rafiroiut (elhunyt 1948-ban). Elmondta, hogy Rafiroiunak a sepsiszentgyörgyi Aurel Nistor pópával együtt elévülhetetlen érdemei voltak a nagy egyesülés létrejöttében, így gratulált a kézdivásárhelyi közösségnek, és arra ösztönözte őket, hogy utcát is nevezzenek el a pópáról. „Mi, Szentgyörgyön, adósok vagyunk egy Aurel Nistor emlékére emelt szoborral, de azon vagyunk, hogy ezt pótoljuk. Kevesen tudják, de 1848-49-ben Kézdivásárhelyen volt egy Ion Frâncu nevű, nagyon gazdag kereskedő, akiről egykoron utca is volt elnevezve. Lassan, diplomatikusan oda kell hatni, hogy róla is ismét utcát nevezzenek el” – mondotta, többször hangsúlyozva, hogy a románság száma fogy a környéken, ezért fontos a kollektív emlékőrzés.

A szobrot Constantin Pătru volt, és Budău Ionuț jelenlegi tanácsos koszorúzta meg a Suflet Românesc egyesület részéről, a nap kulturális műsorral ért véget a Vigadó Művelődési Házban.

Az ismeretlen katonát koszorúzták meg Kovásznán

A kovásznai önkormányzat és művelődési ház által kiemelt kulturális programként támogatott román nemzeti ünnep eseménysorozata már a múlt héten elkezdődött a fürdővárosban.

Csütörtökön az Avram Iancu Gimnázium diákjai, míg pénteken a Kőrösi Csoma Sándor Líceum román tanulói mutattak be kulturális műsort a művelődési központban. Ugyanott szombaton a Trei Parale nevű zenekar lépett színpadra, ők népzenei gyűjtésekből összeállított repertoárral koncerteztek.

Vasárnap a vajnafalvi ortodox templom előtti téren az ismeretlen román katona szobránál tartották meg az egyesülés ünnepét


A téren sorfalat álltak a katonák, csendőrök és a tűzoltók. A helyiek, pár százan, nemzetiszín lobogókkal tisztelegtek a társaság előtt. Az ünnep a teljes román himnusz eléneklésével kezdődött, majd misével, kulturális műsorral folytatódott, és az ismeretlen katona szobrának megkoszorúzásával zárult.

A rendezvényen többek közt Gyerő József polgármester és Jeszenovics Károly alpolgármester is részt vett.

December 1. Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön már szerdán elkezdődött a december elsejei ünnepléshez kötődő rendezvények sorozata, Szeresd a hazádat gyermekem elnevezéssel szerveztek fesztivált a háromszéki román ajkú pedagógusok, de az elkövetkező napokban sor került könyvtáravatásra, történelmi vetélkedőkre, kiállításokra, dokumentumfilm-vetítésekre, és könyvbemutatóra is. Pénteken este a Sepsi Aréna adott helyet az Egyesülés Hangja című előadásnak, amelyen a kisinyovi Lăutarii együttes mellett felléptek Laura Lavric, Sava Negrean Brudașcu, Steliana Sima közkedvelt népdalénekesek, és Kovászna megyeiek is.


A nagy ünneplésre december első napján, vasárnap került sor, délután 1 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyi központi ortodox templomban gyülekeztek az ünneplők, innen vonultak át a Mihai Viteazul szobra elé, ahol, akár az előző évek során, különféle – ezúttal visszafogottabb – szónoklatok, ünnepi előadások után katonai felvonulásra, légi bemutatóra, közös táncra is sor került. A főtéri ünneplés este 7 órától színházi előadással, illetve a kormányhivatal szervezésében bállal végződött. Lapunk érdeklődésére a megyei rendőrség szóvivője lapzárta előtt elmondta, a megyeszékhelyen csendben, különösebb incidensek nélkül zajlott az ünneplés.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 2., 9:11
  ÉRTÉKELÉS: 16

  1848-49 ben volt 1 Frâncu nevű dúsgazdag kereskedő akiről utcát is neveztek el vmikor?! 1 év alatt mi a f@szt tudott csinálni, h kiérdemeljen 1 utcanevet?! Burebista utódja volt?! Patkánymérget kevert a magyar forradalmárok pálinkájába?! Întreb si eu pentru un prieten😁 Ilyen embereknek mint Pătru àtjátszodták a Mozi épületèt, most a Fortyogót is szeretnék 1esek! Ja sok menő “farmer” még a hétvégi ünnep előtt làjbitépőt rendezett 1 ilyen alak lokáljában….asta înseamnã sã fii mafiot!😎

 • User
  Dátum: 2019. december 2., 16:10
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Ioan Lăcătușu a szélsőségesen magyarellenes történelem hamisítóval, aki együtt mutatkozik, az szégyen. A békés együttélés érdekében nem kellene megtörjék ezen vidék magyar jellegét.