A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Ünnepekről, hősökről

Ünnepekről, hősökről Kovászna megye

100 év címmel szervezett történelmünk fontosabb eseményeire való többállomásos megemlékezést tegnap az Erdélyi Magyar Néppárt a Szemerja-Görgő közbirtokossággal és a szemerjai református egyházközséggel karöltve. Nem véletlenül időzítették pont szeptember 13-ra, hiszen a második bécsi döntést követően (1940) ezen a napon vonultak be a magyar hadsereg katonái Sepsiszentgyörgyre.
A tulajdonképpeni ünnepi momentumot megelőzően a városvégi, Csíki utcai benzinkúttól indulva futók és biciklisek együtt érkeztek a Bod Péter Megyei Könyvtár elé, ahol az EMNP képviselői, hagyományőrző huszárok és a fúvós­zenekar az Erdély-indulóval fogadta őket. Majd Bálint József, az EMNP Kovászna megyei elnöke lépett mikrofonhoz, kifejtve, hogy bár vannak történelmi pillanatok, melyeket másként élünk meg mi, magyarok és másként a mellettünk élők, igényünk van a gondolat szabadságára, és büszkék vagyunk múltunkra.
Cserey Zoltán történész, sepsiszentgyörgyi városi tanácsos alapos részletességgel rajzolta meg annak a napnak a hátterét és történéseit, amelynek ünneplésére végső soron összegyűltek: az 1940-es bécsi döntés után Sepsiszentgyörgyre érkező magyar katonákat díszmagyarba öltözve várta a lakosság, a politikai fordulatot hatalmas elégtételként élték meg a háromszékiek, illetve az akkor 2 és fél milliós lakosú Észak-Erdély mint­egy 56%-nyi magyarsága. A megemlékezés ünnepi perceit csak az autók zavarták, noha arra a félórára a rendőrségnek le kellett volna zárnia a forgalmat a könyvtár előtti szakaszon.
A könyvtártól a szemerjai református templomhoz vonultak az ünneplők, ahol megkoszorúzták a világháborúkban elesett hősök emléktábláját, majd a Pacén meggyújtott őrtűzzel zárult a megemlékezés, melyen mintegy ötvenen vettek részt. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.