Felhívás!

Uniós pénzekre várva

Antal Árpád polgármester szerint a következő évek nagy feladata az, hogy az uniós pályázatokhoz az önkormányzat az önrészeket elő tudja teremteni. Nyilván nem lesz egyszerű, hiszen Sepsiszentgyörgy csak az idén mintegy 7 millió lejt veszít a személyi jövedelemadó csökkenése miatt.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2017-ben nem számíthatott európai uniós alapokra, de Antal derűlátó abban, hogy az idén már történik előrelépés ezen a területen. „Már látszik az alagút végén a fény, már kezdenek megmozdulni a pályázatok”, fogalmazott. Megjegyezte, a tavaly nyolc tanintézmény energetikai hatékonyságának növelésére sikerült benyújtani a pályázatot, de tényleges szerződés a Regionális Operatív Programon belül még nem lett aláírva. Főleg a megyeszékhelyeket érintő tengelynél jegyeznek késést, miután sok egyeztetésre volt szükség Brüsszellel és a kormány képviselőivel. „Nem tartottuk egészségesnek azt, hogy olyan feltételeket szabtak, amelyek Románia számára alkalmazhatatlanok”, mondta Antal.

Ilyen volt például azon feltétel, hogy az infrastruktúra felújítására csak abban az esetben lehet 98 százalékos uniós támogatást lehívni, ha az úttesten külön sávot tartanak fenn a közszállításnak, de a polgármester szerint a legtöbb városban ezt nem lehet teljesíteni. Ezért végül finomítottak rajta úgy, hogy betették azt a lehetőséget is, hogy nem csak ilyen utcákat lehet, viszont ha ezt a külön sávot nem biztosítják, akkor az önrész jóval nagyobb.

Antal azt is elmondta, hogy a következő évek egyik legnagyobb beruházása az önkormányzatnak a tömegközlekedés fejlesztése lesz. A tervek szerint több új, 21. századi szintű autóbuszt fognak vásárolni uniós alapokból. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.