Felhívás!

Újratervezi önmagát a részleg

Újratervezi önmagát a részleg Kovászna megye

Nyugdíjba ment a Bod Péter Megyei Könyvtár Sport utcai fiókrészlegének könyvtárosa, helyét, a Gábor Áron utcai „nagykönyvtár” gyermekrészlegéről érkezve, Éltes Enikő vette át, azzal a szándékkal, hogy pluszlendületet hozzon oda, mert még mindig sokan nem tudják, hol a fiókkönyvtár…

„Nagy az Olt negyed, sokan laknak itt, kihívást láttam abban is, hogy a közelben lévő iskolából bevonzzam a gyermekeket” – hangsúlyozza terveit Éltes Enikő. – Kisgyermekektől kezdve a nyugdíjasig mindenkinek tudunk ajánlani jó könyveket. Van egy szobányi világirodalom és magyar irodalom, mellette román és kisgyermekirodalom, de ifjúsági irodalom és tudománynépszerűsítő könyvek is bőséggel találhatók nálunk. Van régi szakirodalmunk is, komoly, alapos művek olyan tudományágakban, amelyek nem avulnak el.

A fiókkönyvtár az anyakönyvtárral egyazon számítógépes hálózatra van kapcsolva, a látogatóknak tehát kérésre bármelyik állományából tud ajánlani a könyvtáros. A belépő is egyformán érvényes „fent” a parknál és „lent” a Sport utcában, mindkét helyről lehet kölcsönözni.

Biztató kezdet, hogy e hétre bejelentkezett két román osztály a Nicolae Colan-iskolából, majd a magyar gyermekek is hamarosan bekapcsolódhatnak az Adventi történetek programba. Tíz napon keresztül minden nap kapnak egy, a várakozás hangulatába illő olvasmányt, ahhoz illő kérdést vagy feladatot, mellyel másnap visszatérhetnek a következő történetért. Tíz nap múlva csinos kis füzetecskéjük lesz olvasmányaikból. Nemcsak ünnepi időszakokban, hanem minden kedden mesedélutánnal is kedveskedik a kicsiknek és az apróknak Éltes Enikő. Így vonzza oda a kis olvasókat, tapasztalata szerint ilyenkor a szülő is szívesen kézbe vesz egy-egy könyvet.

Az öregeknek, gyengénlátóknak is szeretne összeállítani egy kis tékát ún. öregbetűs, azaz nagyobb betűkkel nyomtatott könyvekből, de ezekből kicsi a kínálat, és nehéz a beszerzésük. A diákok pedig szeretik az ifjúsági regényeket, de igényesek a küllemre, sőt, még a kiadó sem mindegy nekik, most például különösen népszerűek körükben az ún. pöttyös könyvek. Az a jó, hogy legalább van választási szabadságuk a vakációs és házi olvasmányokat illetően, a román tagozat nem ilyen szerencsés – mondja a könyvtáros.

A fiókkönyvtár (Sport utca 21-es tömbház, A lépcsőház, 1-es lakrész) kedden és csütörtökön 12 és 19, szerdán és pénteken 9 és 15, minden hónap első és harmadik szombatján 9 és 13 óra között tart nyitva. Telefonszáma: 0267.311.927.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások