Felhívás!

Újra lesz gyakornoki program

Újra lesz gyakornoki program Kovászna megye

Sok kérdéssel fordul Szentgyörgy lakossága Vargha Fruzsina sepsiszentgyörgyi alpolgármesterhez különböző ügyekben, így tegnapi, az EMŰK-ben tartott sajtótájékoztatójára ezekre hozott egy csokor választ az ifjúságért és kultúráért felelős elöljáró.

Idén a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett szervezetek végre pályázhattak a megyeszékhelyi önkormányzat által (utófinanszírozással) támogatott kulturális programokra, amelyeket a szerződéskötéstől december 20-ig lehet lebonyolítani. A pályázás határideje június 11-e 15 óra.

– Dinamikus tervekre, pályázatokra van szükség, amelyek minden korosztályt bevonzanak, megmozgatnak, miután az online tér nagyon bezárta az embereket – mondta Vargha Fruzsina.
Ami az ifjúsági programokat illeti, azok támogatására később, valószínűleg augusztustól lehet pályázni, miután annak a hónapnak az elején a tervek szerint beindul az ifjúsági iroda tevékenysége, ami az egyik alpolgármesteri prioritás. Sok probléma felszínre került az ifjúsági konzultáción, ezekre kínál majd választ az iroda, amelynek ugyanakkor az is feladata lesz, hogy nemzetközi és országos partnerségeket működtessen, hogy a fiatalok hasznosan, izgalmasan tölthessék idejüket, vakációikat akár külföldön is, bekapcsolódhassanak különböző önkéntes programokba.

A leendő ifjúsági iroda helyiségeiben, a Művész mozival szemben levő lakásgazdálkodási irodákban most folynak a felújítási munkálatok. A tervek szerint három alkalmazottat foglalkoztatnak majd, és lesz közös ötletelésre alkalmas tér is, az ügyfélfogadást pedig a merev formalitások mellőzésével szeretnék barátságosabbá, közvetlenebbé tenni – magyarázta az alpolgármester. Ugyanakkor az iroda dolgozóinak egy akkreditált ifjúsági munkás-képzést is el kell végezniük, hogy mediátor szerepüket professzionálisan tudják majd ellátni.

Nagy volt a kereslet a tavaly, főleg egyetemistáknak felajánlott önkormányzati gyakornoki program iránt, amely a múlt év végén, idei év elején zajlott. A hivatalban minden jelentkezőt fogadtak, annak ellenére, hogy sokan közülük a programot nem hallgatói kötelességként teljesítették, hanem csak személyes fejlődés céljából. Ám a 34 fiatal közül nem mindegyik hozzáállása volt megfelelő, a komolyaknak viszont nem volt elegendő a rendelkezésükre álló 2–3 hét megtanulni az ügymenetet és valóban hasznos munkát kifejteni, amit a különböző irodákban, szakosztályoknál, alárendelt intézményeknél töltöttek. Idén ezért hosszabb gyakornoki idővel, de valószínűleg kevesebb fiatal jelentkezésével számolnak. Számukra előszűrés is lesz, rövid személyes interjú formájában. A programot jövő hónap elején hirdetik meg, a tulajdonképpeni munkára főképpen augusztus-szeptember folyamán kerülhet sor.

– Bizakodó vagyok e program kapcsán, mivel tavalyi gyakornokaink közül nagyon sokan részt vesznek különböző rendezvényeinken, szívesen jönnek önkénteskedni. Kialakult egy élő kapcsolat velük, ami számomra kiemelten fontos, mert sok programunkhoz szükségünk van aktív fiatalokra – mondta az ifjúságért felelős alpolgármester. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások