Hirdetés
Hirdetés

Újabb medvét gázolt el a vonat Bodokon

Újabb medvét gázolt el a vonat Bodokon Kovászna megye

Újabb medvét gázolt el a vonat csütörtökre virradóra a sepsibodoki állomás környékén. Idén már több mint tíz medve pusztult el a község területén, de a központi hatóságok semmilyen intézkedésre nem adtak felhatalmazást, leszámítva, hogy kilövési engedélyt bocsátottak ki az oltszemi gyerekotthon udvarára rendszeresen bejáró medvére. Tegnap reggel lapkihordónkra is ráijesztett rá a medve Szentlélek felé menet.

Hirdetés
Hirdetés

A vonat valószínűleg Sepsiszentgyörgy felé közlekedett, és nem „találta telibe” vadat, hanem a lépcsője „akaszthatta meg”, és hasította végig az oldalát.

– Bukarest szerint ezekért a medvékért nem kár, elgázolja a vonat, szenvednek, elpusztulnak, kárba vesznek, csak a helyi hatóságoknak gyűjtik meg velük a baját. Ez is egy két és fél mázsás egyed volt, megint el kell szállítani, egyes részeit leltárba kell venni, a többit el kell égetni, azaz idő- és pénzpazarlás – mondta el megkeresésünkre Fodor István.

A sepsibodoki polgármester hozzátette: „nagy későre” kilövési engedélyt adtak arra a medvére, amelyik rendszeresen bejár az oltszemi gyerekotthonba. Legutóbb szerdára virradóan éjjel egykor „fordulta meg magát” a kertben. Szerdán, miután megjött az engedély, mozgásra aktiválódó kamerát szereltek fel a kertbe, amely telefonon küld riasztást a vadőröknek, de csütörtökre virradóan elmaradt a „látogatás”. A bodokiak sürgősen meg szeretnék oldani a problémát, mert – meglátásuk szerint – az sincs rendben, hogy a faluban állandóan ott van a medve, de az végképp megengedhetetlen, hogy egy gyerekintézményben kószál éjjelente.

Megtudtuk azt is, hogy a minisztériumban úgy értékelték, „nem tett elég nagy értékű kárt”, ezért arra a medvére, amelyik Dálnokon garázdálkodik, nem adtak kilövési engedélyt. A helyiek szerint nem ártana tudni, hogy mégis mi számít a bukaresti légkondicionált irodából nézve „megfelelő mértékű kárnak…”

 

Tíz méteren múlt

A Perkő környékén a helyiek szerint négy medve tanyázik, de sok nagyvad lejár Kiskászonba is, a templom környékére. Tegnap reggel épp lapunk kihordója találkozott egyikükkel, szerencsére a hirtelen ismerkedés nem végződött tragédiával.

Mint azt a kiskászoni Keresztes Katalin elmondta: tegnap reggel fél hat körül ment kerékpárral Szentlélek irányába, hogy kezdje meg az újságkihordást, azonban alig ért ki a faluból, amikor arra lett figyelmes, hogy egy bokornál visszaverődik lámpájának fénye.

– Először azt hittem, valami fólia tükrözi a fényt, de amikor közelebb értem, akkor láttam meg, hogy azok bizony szemek, és alig tíz méterre előttem a megtermett medve kiugrott a bokorból, és átszaladt az út másik felére, miközben a környéken a kutyák mindenhol ugatásba kezdtek – mesélte.

Szerencsére a találkozás „ennyiből” állt, Keresztes Katalin ijedtében hazatért, és lányával átvitette magát autóval Szentlélekre, hogy megkezdhesse a munkát. Azonban a találkozás miatt nagyon aggódik, hogy ezek után merjen-e járni az adott szakaszon, ugyanakkor felmerült benne is a kérdés, hogy meddig ülnek a babérjaikon a hatóságok? Mikor kezdik végre megoldani a medveproblémát? Vagy tényleges emberáldozatra várnak?

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások