Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Újabb halálos munkabaleset

Háromszéken jelenleg két, a textilipart és az építkezést érintő munkavédelmi, munkaügyi kampány zajlik. Kirívót eddig nem észleltek az ellenőrök, akiknek a legtöbb fejtörést az elmúlt hónapokban a kovásznai Textile Blue Wash textilüzemnél kialakult feszültségek okozták. Érdeklődésünkre kiderült, újabb halálos munkabaleset is történt, idén immáron a harmadik.

– A kampányok során főképpen a textiliparban, az építkezésben ellenőrizzük a munkakörülményeket, a szerződések betartását, illetve az építőiparban a differenciált minimálbér megadását. Nem azonosítottunk kirívó szabálysértéseket. Az építőiparban a minimálbér terén akadnak ugyan panaszok, de ezek főképpen félreértésekből származnak. Több olyan panaszt jegyeztünk, amikor egyik hónapról a másikra csökkent az emelt fizetés. Utólag kiderült, ez hiányzás miatt, az alkalmazottak mulasztásaiból származott: ezt törvény szabályozza. Meg kell érteni, hogy az alkalmazónak sem jó, ha normál (nem emelt) minimálbért ad az alkalmazott mulasztása miatt, hiszen így számos kedvezménytől elesik – részletezte Ördög Lajos, a Kovászna megyei munkafelügyelőség vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

Tőle tudtuk meg, hogy az elmúlt időszakban a felügyelőségen a legtöbb fejtörést a „kovásznai feszültségek” okozták.

– Utólag kiderült, hogy a konfliktushelyzet egy be nem jelentett sztrájkkal kezdődött, illetve azzal folytatódott, hogy a munkaadó utólag nem engedte be az embe­re­ket dolgozni. Az esetet, mivel a cég nem megyebeli, brassói illetékesek vizsgálják – tájékoztatott Ördög, kifejtve, hogy tudomása szerint felszámolás alá került a cég, folyamatban van az átszervezése.

Azt is megtudtuk, hogy egy bodzafordulói cég alkalmazottja megyén kívül munkálkodva hunyt el, ám mivel nem Háromszéken történt a baleset, más megye hivatala vizsgálja az erdőkitermelésben történt tragédiát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.