Felhívás!

Újabb beruházásokat terveznek

Újabb beruházásokat terveznek Kovászna megye

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a Közművek megbízott igazgatója, Kozsokár Attila, aki az elmúlt évek pályázatairól, jövőbeli tervekről és a felmerülő problémák megoldásáról beszélt. Az értekezletet már a cég új székhelyén, a szépmezői ipari parkban tartották.

A költözés még nem fejeződött be, a pénztár és az ügyfélszolgálat továbbra is a piac mellett működik – hívta fel a figyelmet Kozsokár Attila, hozzátéve, hogy új telephelyet is építenek a mintegy hatezer négyzetméteren, és oda költöztetik a gépeket, ott alakítják ki a cég raktárát is. Az infrastrukturális beszámolót követően az aligazgató az elmúlt évek legnagyobb projektjét ismertette, amely lassan a végéhez közeledik. A 2011-es európai uniós forrásokból finanszírozott beruházás révén a megye öt városában az ivó- és szennyvízhálózat korszerűsítését végezték el. A munkálatok mintegy 95 százalékát sikerült befejezni, gond adódott azonban Bodzafordulón, ahol a kivitelezővel szerződést bontottak, és a maradék ötszázaléknyi munkát a cég önerőből fejezi majd be. A megbízott igazgató kiemelte: sokat tűrtek a bodzafordulói lakosok, reméli, most már véget ér ez a folyamat is.

A Közüzemek vezetősége ugyanakkor a kézdivásárhelyi gondokra is kitért, mivel az ivóvíz-szolgáltatással problémák merültek fel, és számos panaszt kapnak a víz minőségével kapcsolatban. Legtöbben a sötét színű vízre, gyenge nyomásra panaszkodnak, mások ihatatlannak tartják a csapvizet a városban. Kozsokár Attila hangsúlyozta: a kézdivásárhelyi víz minőségi és iható, a gond nem tőlük származik, a régi csövekkel, hálózattal van gond, amelyeken tonnányi lerakódás keletkezett az évek alatt. Emiatt magas a víz vastartalma, de még így is tízszer alacsonyabb a megengedett értéknél, ezt folyamatos mintavétellel ellenőrzik a vízháznál. A Közüzemek azonban nem tud befektetni a csövek kicserélésébe, a vízvezetékcsere az önkormányzatok feladata, viszont lehetőség van azonnali közbelépésre, amennyiben csőtörés vagy más hasonló probléma adódik. A megoldás az lesz, hogy jövőben mind a városi, mind a megyei önkormányzat elkülönít egy bizonyos összeget, amelyből az újításokat fedezik.

A vállalat következő terve a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretén belül társfinanszírozott projekt megvalósítása, amely révén újabb modernizálást terveznek. Távmegfigyelést alkalmaznának a kutak, telepek esetében, de később akár a távolsági irányítást és a mintavételt is automatizálnák. A projekt sepsiszentgyörgyi prioritása mintegy 90 millió euró, de más településekre is kiterjesztik. Jelenleg az egyeztetés folyik az önkormányzatokkal, ezt követi a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, majd indul a munkálati licit. A pénzösszeg felhasználásának határideje 2023.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy már decembertől új díjszabás lép érvénybe az ivóvíz- és a szennyvízszolgáltatás esetében. Eszerint az ivóvíz köbméterenkénti ára 4,26 lej lesz, a csatornadíj pedig 3,02 lej. A módosítást a működési költségek növekedése tette szükségessé, elsősorban a személyzeti költség emelkedése, valamint az energiakiadások folyamatos bővülése. Az országos szabályozó hatósághoz benyújtott javaslattételkor figyelembe vették a megfizethetőségi szintet is, így továbbra is az ország egyik legolcsóbb ivóvíz- és szennyvíz szolgáltatója maradt a vállalat (sorrendben a listán hátulról az ötödik) – mondta Kozsokár Attila.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 9., 10:10
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Persze, a fizetésekre kell a több pénz. Vajon hány alkalmazott van, aki csak aktákat tologat, és valakinek a valakije? És erre a cégre is mennyire van szükség?

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 12:13
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A vezetek csere a varos feladata,a vizdij beszedese az a Kozmuvek nyeresege.EZEK HULYENEK NEZNEK MINKET???Eljen a ROKONIZMUS.Kikoltoznek a mezobe hogy nelassa a nap az ingyen eloskodok sereget.Ez is egy megoldas.

  • User
   Dátum: 2019. december 9., 15:09
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Ezert mondott le a regi igazgato, hogy nem ment bele amit akart arpika es oda tettek egy hulyet aki megcsinalja es kolti a penzunket ahogy lehet, most az kovetkezik hogy dragitsak meg a vizet!!!!