Felhívás!

Új útvonalak a Vargyas-szorosban

Új útvonalak a Vargyas-szorosban Kovászna megye

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat július 6-án az avatóval tett pontot egy hosszú munkafolyamat végére: a Vargyas-szorosban levő nagy sziklán, az Ejtőkövön felavattak három, összesen 130 m hosszú sziklamászó útvonalat.

Bár a Vargyas-szoros nagy része földrajzilag Hargita megyéhez tartozik, a szoros védett területének bejáratánál levő 84 méter magas Ejtőkő még Kovászna megyében van. A hegyimentők 2020-tól dolgoznak azon, hogy a függőleges, sima sziklafalon – mely e tulajdonságai folytán inkább haladó sziklamászóknak való – kialakítsanak két 50 és egy 30 méteres útvonalat, illetve előzetesen eltávolítsák a mozgó, laza köveket, amelyek veszélyeztethetnék a sportolók testi épségét.

Jelenleg tehát a 7-es nehézségi fokozatú Gyopár, a 8-as Rock and Roll és szintén 7-es nehézségű, rövidebb Moha-pályán próbálhatják ki magukat az alpinisták. A megnyitó ünnepségen részt vettek a hegyimentők Hargita megyei kollégái és a székelyudvarhelyi Aquila sportklub képviselői is.

– Az Ejtőkő tökéletes hely a tavaszi és őszi hegymászáshoz. A fal adottságaiból kifolyólag kár lenne, ha ezen a falon nem készítenének más hegymászó útvonalakat is – mondta Wagner Attila hegymászó. – A Hargita megyei hegyimentő, Szikszai Attila úgy vélekedett, „a sportmászás szempontjából fontos lépés lenne ebben a térségben, ha más mászópályák is olyan jól biztosítottak és jól kiépítettek volnának, mint ez” .

A Kovásznai Hegyimentő Közszolgálat jelenleg a Kommandó-Kovászna térségben található útvonalak rehabilitációján dolgozik, míg a Megyei Természetvédelmi Központ, a Bodoki- és Baróti-hegység Natura 2000-es természetvédelmi területek gondnoka új tanösvények kialakításának befejezésénél tart Rétyen, Uzonban és Málnásfürdőn . <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.