Felhívás!

Új típusú házak kellenek

Antal Árpád polgármestert arról kérdeztük legutóbbi sajtótájékoztatóján, nem lehet-e a városfejlesztési tervekbe tömbházak építését is belefoglalni, hiszen a lakásárak és lakbérek megugrása azt sejteti, az ingatlanügynökök pedig határozottan állítják, nagyobb az apartmanokra a kereslet, mint a kínálat.

Nem annyira tömbházakat, mint inkább sorházakat szeretne a városban látni Antal Árpád, állítása szerint hosszú ideje hadakozik azért az úgynevezett ANL-s lakáso­kat építtető Országos Lakásügynökséggel, hogy a Konstancán és Ozsdolán is egyforma típusú blokkok helyett sorházak építését (is) finanszírozza.
Szentgyörgyön 2010–12-ben épültek ANL-s lakások, amikor még 300–400 igénylőt jegyeztek a várólistákon. Akkor még afölött folyt a vita, hogy ne legyen mindegyik tömbház egyformán ronda színezésű, így a csendőrség mellett épülő későbbiek már szebbek, színesebbek lehettek, de arról nem tudja meggyőzni a polgármester az ügynökséget, hogy ne csak ilyen típusblokkokkal tervezzen jövőt – tudtuk meg. Az igénylők azóta megfogyatkoztak, más lehetőségeket találtak, kicserélődtek.

Sajnos tömbházépítés finanszírozására nincs kiírva európai pályázat, egy sorházakból kialakítandó lakótelep pedig 15–20 millió eurónyi befektetést jelent, ennyi pénze pedig nincs a városnak.
A magas lakásárakról szólva viszonyítási alapként egy statisztikát ajánlott figyelmünkbe a polgármester: eszerint mindig az adott városbeli átlagfizetést és lakásárakat véve alapul Kolozsváron 114 hónapi bérből lehet megvenni egy lakást, Brassóban egy hasonlóért 92,5, Marosvásárhelyen 95,4, Szentgyörgyön 82,5 hónapot kell dolgozni. „Sokszor csak a negatív dolgokat látjuk” – kommentálta Antal a borúlátó hozzáállást. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.