Felhívás!

Új teher a városokon

Bár jobb helyeken ilyenkor a következő év költségvetését tárgyalják, nálunk a hét végén került elő az idei büdzsé tervezete. A kormánypártok és a polgármesterek képviselőit hallgatva az lehet az érzésünk, hogy nem ugyanazt a dokumentumot olvassák. pénzügyminisztérium, teher, városok, Antal Árpád

A pénzügyminisztérium szerint rekordösszeget, 46,6 milliárd lejt utalnak az idei állami költségvetésből a helyi költségvetéseknek, ez 22,4%-kal több, mint 2018-ban, és a helyi költségvetések összbevételének 60,5%-át teszi ki. A begyűjtött jövedelmi adó 100%-ban a helyi költségvetés bevételét képezi, ez 22,2 milliárd lej a tavalyi 71,5%-hoz (15 milliárd lejhez) képest.

A helyi költségvetéseknek utalt összegek kiszámításánál a következő tételekkel dolgoztak: megyei tanácsok legalább 400 lej/lakos (a tavalyi 250 lej/lakoshoz képest); municípiumok, városok, községek 1200 lej/lakos (a tavalyi 750 lej/lakoshoz képest), ennyi pénzük soha nem volt az önkormányzatoknak – mondják Bukarestben.
– Ez szép, csak kár, hogy nem igaz – cáfolta Antal Árpád. – Valóban 3,6 millió lejjel többet kap a város, mint tavaly, csak azt az apróságot nem népszerűsítik, hogy „rányomták” az önkormányzatokra a szociális rendszer teljes finanszírozását, ami Sepsiszentgyörgy esetében nagyjából tízmillió lej. Így amiről ők azt mondják, hogy pluszpénz, az konkrétan 6,5 millió lejes veszteséget jelent – foglalta össze a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint ez alkalommal nincs szó arról, hogy a székelyföldi városokat „büntetnék”, a számok máshol is hasonlóak, a különbség esetleg a veszteség méretében lehet.

A nagyvárosok szövetségének polgármesterei kilátásba helyezték: ha a tervezet így marad, a kormány épülete elé vonulnak tüntetni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.