Hirdetés
Hirdetés

Új összeírópontokat nyitnak

Új összeírópontokat nyitnak Kovászna megye

A népszámlálás hatékonyságának növelése érdekében új összeírópontokat nyitnak a megyében, adta hírül pénteki sajtótájékoztatóján Bodor László, elnöki ta­nács­adó , dr. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa és Zsigmond József sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, beszámolva a személyes lekérdezésen alapuló szakasz hátralévő kihívásairól.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön négy összeírópont működik péntektől, ugyanakkor Bodzafordulón, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton, Zágonbárkányban, Kökösben, Esztelneken, Uzonban és Torján is létrehoznak népszámlálópontokat. Ezek mellett a megyében összesen 228 számlálóbiztos dolgozik.

„Ami biztos, hogy mindenkit megszámolnak, de csak július 17-ig van lehetőségünk nyilatkozni az etnikai identitásunkról, anyanyelvünkről, illetve felekezeti hovatartozásunkról. Ezután már a különböző adatbázisok összefésülése következik, és ekkor már senki nem kérdez meg minket ezekről a fontos információkról. Arra kérjük a megyében élő embereket, hogy fogadják nyitottan a számlálóbiztosokat, és jelezzék, ha van a rokonságban időszakosan külföldön élő személy” – hangsúlyozta Bodor László, Kovászna Megye Tanácsának munkatársa.

Községek esetében Árkos, Kézdialmás, Kézdiszentkereszt és Barátos halad az élen, míg a ranglista másik végén Torja és Gidófalva van, ugyanakkor nyilvánvalóan urbánus településeken nehézkesebb a népszámlálási folyamat. „Az elkövetkező néhány napban azon fogunk dolgozni, hogy egyetlen magyar ember se maradjon ki a népszámlálásból, ehhez kérjük a lakosság nyitottságát, de segítségét is” – tette hozzá az elnöki tanácsadó.

Ráduly István elmondta, eddig közel 170 ezer lakost sikerült összeírni a megyében. A statisztikai hivatal becslése szerint még hátra van mintegy 30 ezer lakos.
„Országos szinten Kovászna megye jelenleg a 9. helyen áll. A hátralévő időben az a cél, hogy minél több emberhez eljussunk és közelítsük meg az önkitöltési szakaszban elért országos második helyet. A népszámlálás hatékonyságának növelése érdekében 15 új összeíró pontot nyitunk megyeszerte. Ezek a már meglévő 228 népszámláló biztos munkáját fogják segíteni” – tette hozzá a prefektus.
A sajtótájékoztatón arra kérték a lakosságot, ha nem ért el valakihez a számlálóbiztos, vagy tudomásuk van olyan személyről, akit még nem számoltak meg, keressék fel vagy értesítsék a népszámlálópont egyikét. 
(KVMT-sajtóiroda)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük