Felhívás!

Új felszerelést vásárolnak

Közel tízmillió lejt kapott a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház az országos költségvetésből, az egészségügyi minisztériumon keresztül. A támogatást az RMDSZ parlamenti frakciója járta ki dr. László Attila szenátor, az egészségügyi bizottság elnökének vezetésével.

– Idén a kézdivásárhelyi kórházat 125 ezer lejjel támogattuk, partnerségben a helyi önkormányzattal. Most pedig az RMDSZ parlamenti frakciójának közbenjárására sikerült olyan összeget ide irányítani, amelyből jelentős fejlesztést tudnak elindítani. Ezt jelenti az érdekképviselet: összedolgoznak a helyi és megyei önkormányzati vezetők a parlamenti képviselőkkel, hogy a közösség javát szolgáló támogatások érkezzenek megyénkb – mutatott rá Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Canea-Kocsis András, a kézdivásárhelyi kórház menedzsere elmondta, ekkora mértékű támogatást nem kaptak eddig a központi költségvetésből, óriási segítséget jelent. „Ebből a 9,5 millió lejből számos olyan orvosi eszközt és gépet tudunk beszerezni, amelyre különben nem lett volna lehetőségünk. Sikerül most újra cserélni a húszéves röntgengépünket, ugyanakkor altatógépet, laparoszkópos tornyot, Doppler rendszerű ekográfot, elektrokautert, LigaSure kézieszközt. az ortopédia műtőhöz műtőasztalt és egyéb felszereléseket vásárolnak, új berendezésekkel szerelik fel a szemészeti kabinetet. Összesen 62 típusú gép és felszerelés szerepel beszerzési listánkon” – számolt be a menedzser.

A koronavírus-járvány több szempontból is megterhelte a kórházat, fejtette ki, egyrészt a védőfelszerelésekre és fertőtlenítésre fordított összeg ötször nagyobb lett a járványt megelőző időszakhoz képest, másrészt a szokásos havi 450 ellátott beteghez viszonyítva a megyeszékhelyről átirányított betegek miatt több mint 600 esetet láttak el havonta, a szükségállapot alatt. 

(KMT-sajtóiroda)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.