Felhívás!

Új fejlesztési régió kapujában

Új fejlesztési régió kapujában Kovászna megye

Fejér László Ödön nem szorul bemutatásra, hiszen már 8 éve a politikában, a közéletben és a közösségért dolgozik a háromszéki emberekért, 2012-től parlamenti képviselőként, majd 2016-tól szenátorként.

A közelgő parlamenti választások tükrében, amikor is újra a szenátori tisztséget pályázza meg, arra voltunk kíváncsiak, miként értékeli eddigi munkáját, és miket tart prioritásnak az elkövetkezendőkre nézve.

 – Miként összegezné röviden eddigi közéleti, közösségi munkáját?

Köszönöm, hogy ezt a két kifejezést használta, hiszen valóban közéleti és közösségi munkát végzek, olyan ügyeket és kezdeményezéseket karolok fel, támogatok vagy javaslok, amelyek a háromszéki, székelyföldi emberek életét könnyítik meg. Emellett vállalkozóként is látom a gazdasági szféra nehézségeit, és azért akarok dolgozni ezután is, hogy a felmerülő gondokra megoldást találjunk. Törvénybe foglaltuk azt, hogy a fogyasztóvédelem és az adóhivatal megyeközpontú legyen, így a vállalkozóknak nem Brassóban kell majd a pénzügyi vagy egyéb hivatalos problémáikat rendezniük. Törvénybe foglaltuk a Brassó–Bákó autópálya megépítését, illetve ehhez kapcsolódóan azt, hogy a municípiumok metropolisz-övezeteket hozhatnak létre. Így valósulhat meg a kézdivásárhelyi fejlesztési régió, amely gazdaságélénkítő hatással lesz megyénkre. A szenátus szállításügyi bizottságának tagjaként fenntartottam, az RMDSZ frakcióban sürgettem az azonnali napirendre tűzését annak a törvény-kiegészítésnek, amelynek értelmében a diákoknak elszámolható a településen belüli és kívül ingázás vonattal és autóbusszal az iskolai év ideje alatt. A bálványosi villatulajdonosokkal, az érintett polgármesterekkel, vadásztársaságok képviselőivel konzultálva vaskos iratcsomót tettünk le a környezetvédelmi miniszter asztalára, és elértük a medvék által okozott kár megtérítését. A szakbizottsági ülésen a medvék kilövési kvótáját szabályzó törvénytervezetbe belefoglaltuk azt a paragrafust, amely kötelezi a környezetvédelmi minisztériumot, hogy térjen vissza a kilövési kvóta kibocsátásának a 2016-os évet megelőző procedúrájához. Felső-háromszéki RMDSZ-elnökként jó kapcsolatot ápolok a kézdivásárhelyi és a megyei ifjúsági szervezetekkel, az RMDSZ nőszervezetével. Számos parlamenti látogatást szerveztem, amelyek alkalmával háromszéki iskolák, civil szervezetek küldöttségeit fogadtam, hogy betekintést nyerhessenek a parlamenti munkába, no meg arra gondolva, hogy talán a fiatalok közül kerül olyan, aki kedvet kap a politikai pályához.

Kijelenthetjük, hogy szinte nincs is olyan téma, ügy, amivel ne foglalkozott volna. Mégis, ha kiemelhetne egyet, ami a legközelebb áll Önhöz, melyik lenne az?

– Számomra minden olyan kérdés fontos, ami a közösségünket előbbre viheti, de ha mégis választanom kell, akkor a Kézdi Tejszövetkezetet és a kantai minorita rendházat emelném ki.  Mindkét projekt a szívügyem. Az első azért, mert még ma is emlékszem, amikor parlamenti képviselőként azzal szembesültem, hogy a háromszéki gazdák Sepsiszentgyörgyön a prefektúra épülete előtt tüntettek az alacsony tejár miatt. A legnagyobb Kovászna megyei tejfelvásárló akkor bontotta fel egyoldalúan a tejtermelő gazdákkal a szerződéseket, és egyik napról a másikra több mint háromszáz család egzisztenciája vált kérdésessé. Úgy gondolom, hogy a kényszerhelyzet a legjobbat hozta ki belőlünk: egy asztalhoz ültettük a gazdákat képviselő egyesületeket, létrehoztuk a tejszövetkezetet, és ezzel újra elkezdődött a vidékünkön hagyományokkal bíró tejfeldolgozás. Nem új dolgot találtunk ki, hanem egy, Székelykeresztúron és Szépvízen már működő rendszert honosítottunk meg; partnerségre léptünk a két szövetkezettel, és megszületett a székelyföldi összefogás. Viszonylag rövid idő alatt megjelentek a boltok polcain a Kézdi márkás termékek, és a megyei tanács, a közbirtokosságok, valamint az önkormányzatok támogatása révén a szövetkezet folyamatosan fejlődik, hiszen Kézdiszék mellett Orbai- és Sepsiszék, Erdővidék, valamint a Barcaság is csatlakozott hozzá, megháromszorozva ezáltal az alaptőkét. Most egy 3 millió eurós beruházásra készülünk, ebből 2 millió eurót uniós forrásokból pályáztunk sikeresen, 1 milliót pedig – a Pro Economica Alapítványon keresztül – a magyar kormánytól. 2021-ben Kézdivásárhelyen olyan tejfeldolgozó üzemet létesítünk, amely tejet, tejszínt és vajat fogunk fog gyártani Tetra Pack csomagolásban.

– A másik szívügye a minorita rendház…

– A Nagy Mózes Elméleti Líceumban végzőseként, gyakorló katolikusként erős szálak kötnek a kantai Szentháromság-templomhoz. Az elmúlt évtizedek során szemtanúja voltam az épület folyamatos romlásának. Néhány évvel ezelőtt, az általam nagyra becsült Böjte Csaba testvérrel beszélgetve vetődött fel az ötlet, hogy a rendház épületében létesítsünk egy elhelyező központot olyan fiatalok számára, akik nehéz sorsban élnek, és akik valamilyen szakmát szeretnének tanulni, hogy majd elkezdhessék saját életüket építeni. Ezáltal nem csak Kézdivásárhely egyik legpatinásabb épületét menthetjük meg, hanem rászorulókon is segíthetünk. Az ötletet tettek, sok lobbi, tárgyalás és tervezés követte, létrehoztuk a Gyerekkéz Baráti Társaságot. Sok segítséget kaptunk Kelemen Hunortól, Tamás Sándortól és Bokor Tibortól, de a legfontosabb partnerünk ebben a kérdésben Magyarország Kormánya volt, amelynek támogatását hálásan köszönjük. Mára az épület külső része teljesen megújult, a szerkezete stabil, és készül a fűtésrendszer, télen befejezhetik a belső munkálatokat.

Eredményei, megvalósításai magukért beszélnek. Ezek után mik a tervei, vállalásai a következő mandátumra nézve?

Rövidtávon a legfontosabb a Kézdi Tejszövetkezet tejfeldolgozó üzemének elindítása, illetve egy olyan országos és nemzetközi termékmárka és minőség-védjegy létrehozása, amely a székely minőséget szavatolja. Egy olyan országos kereskedőhálózat kialakítását szorgalmazom, amely a Romániában előállított szövetkezeti termékek értékesítését erősíti a belföldi piacon. A minorita rendházat a felújítás után élettel kell feltölteni. Kézdivásárhely metropolisz-övezetének kialakítása, az övezet adta gazdasági, kulturális, turisztikai lehetőségek kiaknázása szintén elsőrendű fontosságú. Ebbe a projektbe Orbaiszék is bekapcsolódhat, ami a következő 7 éves EU-s ciklusban új pályázati lehetőségekkel kecsegtet. Mindez fejlődést hoz, munkahelyeket teremt. Környezetet védő és szerető emberként célom egy 300 km-es összefüggő bicikliút létrehozása is a megyében, amely turisztikai attrakcióként is szolgálhat, az idelátogatók biciklizve tekinthetik meg a megye látványosságait. Kiemelten fontos támogatni a Brassót Bákóval összekötő autópálya-szakasz, illetve Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely kerülőútjainak megépítését, hiszen ezeknek, akárcsak a vidombáki repülőtérnek, kiemelkedő gazdasági hatásai lesznek térségünkre.

– Aki Önt közelről ismeri, tudja, hogy a család mennyire fontos az életében.

Ez így van! A Jóisten számomra jó szülőket, feleségem személyében a világ legjobb társát, általa a legjobb gyerekeket adta nekem. Ezért naponta hálás vagyok a Teremtőnek! A szüleimtől kapott neveltetést, harmóniát és egyetértést akartam mindig továbbadni gyerekeimnek és – most már büszkén mondhatom – unokáimnak. A székely ember megtartó erejét, az Istenbe vetett hit mellett mindig a család adta. Erre neveltük gyerekeinket is. Minden nagyobb, a családunkat érintő kérdésben közösen döntünk, együtt sírunk, együtt nevetünk. Elfoglaltságunk ellenére igyekszünk minél több időt együtt tölteni – ez motivál bennünket, ez adja számunkra az erőt az élet kihívásainak leküzdéséhez.

– Egy gondolatban miként foglalná össze a soron következő választás tétjét?

Ahogy az sajnos megszokottá vált választási időszakokban, a román politikusok körében az erőteljes magyarellenes retorika újfent napirendre került. Erre az erdélyi magyarságnak, mint mindig, egy frappáns válasszal kell reagálnia: összefogni, és szavazatunkkal megmutatni a többségnek, hogy a romániai magyar közösség létezik, és esze ágában sincs feladni önmagát. Most sem fogjuk engedni, hogy nélkülünk hozzanak döntéseket a minket is érintő kérdésekben. Ezért arra buzdítok mindenkit, hogy a járvány terjedését megelőzni hivatott szabályokat betartva menjenek el szavazni, hogy erős képviselete legyen a magyarságnak a parlamentben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 5., 10:56
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kezdivasarhely egy nagy FALU, a metropolisztol olyan messze van mint MAKO -JERUZSALEMTOL-, lassan szellemvaros lessz , a fiatalok nyugaton keresik meg a megelhetoseghez oly fontos anyagi javakat es ugyancsak nyugaton telepednek meg es jol is teszik hiszen ithon semmi lehetoseg nincsen, kinek csinaljak a tejgyarat – lassan meg tehen lab sem lessz nemhogy tej !!!

 • User
  Dátum: 2020. november 5., 13:58
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A trianon torvenyt miert nem akadalyoztak meg es meg sok kisebbseget serto torvenyt , hiszen ezert vannak ott a parlamentben, de csak a bla-bla semmi egyeb, kar elmenni szavazni?????????????

 • User
  Dátum: 2020. november 5., 14:01
  ÉRTÉKELÉS: 6

  En külföldre kellett jöjjek dolgozni, hála az efféle “magyaroknak”. Nem mondom hogy ezért kimondottan x vagy y a hibás de hogy a sok “fejlesztésnek ” vannak következményei ez nyilvánvaló. Puszilom a képviselő urat.

 • User
  Dátum: 2020. november 5., 15:05
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Drága tanítónéni, magyarázza meg volt tanítványának, hogy amikor egy törvényjavaslatot harmincan elleneznek, de négyszázhuszan megszavaznak, akkor azt elfogadják, hiába lenget zászlót és nyitogat halasbicskát a székelyföldnemromániázó csíkisörös politikus.