Felhívás!

Új falu születőben

Új falu születőben Kovászna megye

Az erdővidéki turizmusról, fejlesztési lehetőségekről többször is írtunk már lapunkban. Ezúttal egy újszerű beruházásnak néztünk utána, mely a vidék egyik leglátogatottabb helyszíne, a Vargyas-szoros közelében épül, a Körtövés nevű helyen.

Máthé Etele vargyasi születésű fiatal vállalkozó több­éves budapesti tartózkodása alatt megtapasztalta, hogy különösen a nagyvárosban felnövekvő fiatalok egyre inkább elszakadnak a természettől, nemcsak, hogy a vadon élő állatokat, növényeket nem ismerik, de a háztáji gazdaságról, a vidéki életről alkotott fogalmuk is nagyon hiányos. Erre alapozta elképzelését, amikor teljesen önerőből feleségével, Imolával nekiláttak, hogy az említett helyen egy olyan vendéglátó egységet hozzanak létre, amely mindenekelőtt városon lakó családokat szólítana meg, hívna vissza eltölteni néhány napot a szép természeti környezetben.

A Körtövés azonban több lesz mint egy egyszerű vendéglátóhely: a 60 áras, erdő közelében fekvő területen összesen kilenc házat építenek, ügyelve arra, hogy mindegyik egyedi legyen, és hogy azok természetességet, régi hangulatot árasszanak.

– Semmilyen műanyagot nem használunk fel az építkezés során, minden fából készül, a világítást is régi petróleumlámpákkal oldjuk meg – mondta Etele a szándéka szerint teljesen önfenntartó jellegűvé kialakítandó létesítményről, ahol a vendégek egyrészt teljes ellátást kaphatnak, ugyanakkor arról viszont akár saját maguk is gondoskodhatnak.

Egyik házban étterem, borpince is helyet kap, bemutató jelleggel veteményeseket is kialakítanak a helyszínen, illetve lesz istálló is állatokkal. Mindezeket a terv szerint egy kalandpark is kiegészíti, a vendégeknek lovas- és gyalogtúrákat is szerveznének, a gyermekeknek pedig hagyományokat felelevenítő kézműves foglalkozásokat. Akiket pedig érdekelne, akár egy hagyományos disznóvágáson is részt vehet majd Körtövésben.

Ha minden a terv szerint halad, az átadást jövő őszre tervezik a Vargyastól a Vargyas-szoros felé haladó út mentén mintegy hat kilométerre található helyszínen.

„Azoknak lesz tökéletes kikapcsolódási helyszín ez a korhű falu, akik a vidéki élet szépségeit és nehézségeit, illetve a mindennapi falusi létezés hagyományait saját bőrűkön szeretnék megtapasztalni, mondhatni újra kívánják élni nagyapáink, dédszüleink természet közeli, állatbarát és nem utolsósorban szorgos vidéki életét” – hangzik el a létesítményt a közösségi oldalon bemutató kisfilmben, melyből az is kiderült, hogy az építkezésnél csak helyi munkaerőt foglalkoztatnak, úgyszintén a felhasznált anyagok is helyi szakemberekhez, termelőkhöz köthetőek. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 14., 12:04
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nekem is vannak ilyen elképzeléseim, csak önerőből nem tudom megvalósítani.Maros megyében lakok, de édesapám Homorósszentpáli születésű székely ezermester volt a múltszázadban.

 • User
  Dátum: 2020. október 15., 12:40
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Merész vállalkozás falusi környezetben falusi világba invitálni az embereket.Látogató lesz,hiszen

  Boros-patakon is ez a helyzet,mesevilág….de kik lesznek a potenciális élvezői?????…..A városok duhaj fiataljai,akik megkeserítik a pihenni vágyók mindennapjait,vagy faluról elszármazott nosztalgiázó idősek,akik rövid idő alatt nem tudnak belefogni…pl.kertészkedés…egy hosszabb időt igénylő munkába se….Egyik évben lengyel házaspár élvezte a barlangkörüli természetet,lakókocsival voltak..továbbálltak.Sikert a vállalkozókedvű fiatalnak!!!