Hirdetés
Hirdetés

Új elnök a baróti RMDSZ élén

Új elnök a baróti RMDSZ élén Kovászna megye

Június 9-én tisztújító közgyűlést tartott a baróti RMDSZ szervezete. A közgyűlés eredményeként a városi szervezet elnöki tisztségébe Gál Károly parlamenti képviselőt választották, aki Lázár-Kiss Barna András helyét vette át. Megbízása 4 évre szól.

Hirdetés
Hirdetés

Gál Károly már a helyhatósági választások után megbízott elnökként tevékenykedett a városi szervezetben. Megújult a választmány is. A választmányi tagok létszámát 15-ről 35-re növelték. Az újdonsült elnökkel folytatott beszélgetésünk során nemcsak a szervezet tevékenységét, de Barót város általános helyzetét, perspektíváit is górcső alá vettük.

Mint mondta, a 2020 őszén tartott helyhatósági választások után kialakult új helyzetben (az RMDSZ elvesztette a polgármesteri széket – szerk.) a város előrehaladásának érdekében a működő tanács fontosságát és a tanács munkahangulatát tartották érdemlegesen követhető útnak, már csak azért is, mert bár a polgármester nem RMDSZ-es lett, de az alpolgármester igen, ugyanakkor a tanács súlyát is az RMDSZ adta nyolc választott képviselővel.

Gál Károly úgy vélte, bár az utolsó helyhatósági választások csak részsikert hoztak a szervezetnek, azért van mit felmutatniuk az elmúlt időszakból: személyében az RMDSZ parlamenti képviselőt adott Erdővidéknek, de a helyi szervezeti munka is zajlik, több gyűjtést is szerveztek, a közmunkákból is kivették részüket, a galkaroly.net honlap elindításával javítottak az emberekkel való kommunikáción. A fiatalok sem kerülték el a figyelmüket: a Baróti Ifjak Közösségével (BRIK) partneri kapcsolatot alakítottak ki, újrakezdte működését az RMDSZ Baróti Nőszervezete is.

– Mindkét szervezet működik, a fiataloknak sikerült egy termet biztosítanunk, a nőszervezet több előadást szervezett már, és ez irányú tevékenységüket továbbra is folytatni kívánják – hangsúlyozta velük kapcsolatban.

A választmány bővítésével az volt a céljuk, hogy szélesebb rétegeket vonjanak be az RMDSZ tevékenységébe, a gyűlésen továbbá gazdasági, mezőgazdasági, egészségügyi, tanügyi vagy sport-és kulturális munkacsoportokat is létrehoztak, melyek szerepe a továbbiakban az is lesz, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg a város RMDSZ-es tanácsosai irányába, vagy pedig, hogy stratégiákat dolgozzanak ki.

– Ugyanakkor a választmány képviseli a folytonosságot a város elmúlt harminc évének legnagyobb, legfontosabb politikai szervezetében, a következő választásokra a polgármesterjelöltünk személyéről is ők döntenek. A választmány havonta egyszer összeül, ők is részt vesznek a városi képviselőtestület elé kerülő határozattervezetek megvitatásában – mondta.

Áttérve Barót város helyzetére, úgy fogalmazott, a jövőben összpontosítani szeretnének a problémákra, ezzel együtt pedig nem titkolt szándékuk valahogy megállítani a város és a vidék gazdasági hanyatlását, továbbá fontosnak ítéli a város meglévő intézményeinek fenntartását és fejlesztését, ugyanakkor a demográfiai mutatókat is törekszenek felfele ívelő pályára állítani. Mint mondta, egyértelmű, hogy mindehhez Barót egyedül kevés, külső segítségre, pénzforrásokra van szüksége a városnak.

– Elsősorban a megyére, aztán az országra, de az anyaország támogatására is számítunk – nyomatékosította.

Konkrét célként említette a baróti ipari telep, ismertebb nevén a Technika visszaszerzését a város számára, ott ipari park kialakítását. „Az RMDSZ támogatja ezt az elképzelést, a folyamat elindult, de nem könnyű a végére járni a terület megszerzésének” – hangsúlyozta. A leendő ipari parkot érintené Barót tervezett északnyugati terelőútja is, mely a megyei útrendszerbe kerülne, ők pályáznának megépítésére is, akárcsak az Alsórákos felé vezető út esetében. Úgy vélte, a Brassó melletti reptér megépítésével Barót számára is új kapu nyílik, ezzel a lehetőséggel pedig élnie kell a településnek. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy Barót „másik felében” is megtörténik az infrastruktúra helyreállítása (utcák aszfaltozása, stb.), mi több, a városközpont is új arculatot kap, hozzájárulva azáltal a lakosság általános közérzetének javulásához.

Aki többre kíváncsi a baróti RMDSZ tevékenységét, tagságát, történelmét illetően, az lapozza fel a galkaroly.net honlapot, ott számos, naprakész tájékoztatást talál, de akár panaszt is szóvá tehet a képviselőnek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások