Felhívás!

Tűzifát biztosítani a lakosságnak

Tűzifát biztosítani a lakosságnak Kovászna megye

Aki fával fűt, az tudja a legjobban, mennyire drága mulatság lett a tűzifa beszerzése. Az RMDSZ azon van, hogy megoldja ezt a gondot – többek között az export korlátozásával.

Amint arra tegnapi lapszámunkban is utaltunk, a hatalmas drágulást nagymértékben az export idézte elő, ugyanis a tűzifát információink szerint Ázsiába (főleg Kínába) és Afrikába szállítják a konstancai kikötőből, ahol őrlemény lesz belőle. Erdészektől tudjuk, hogy megyénkből – főként Veresvíz környékéről – konstancai rendszámú autók szállítják a zöld aranyat, miután helyben jól fizetnek érte, így a fakereskedők szempontjából persze, hogy ők élveznek előnyt, hiszen a pénz erős motiváló. A sokakat érzékenyen érintő áremelkedés a politikum figyelmét is felkeltette, és már elkészült egy tervezet, ami többek között az export szigorítására is kitér, a kormány ezzel kapcsolatos véleménynyilvánítása a napokban esedékes.

Fejér László Ödön szenátor elmondta: az RMDSZ nyújtotta be a tervezetet, ami módosítaná, illetve szigorítaná a faexportot, azt remélve, így enyhülnének a lakosság gondjai. Elég nehéz helyzetben vannak – ismerte el –, mivel az Európai Unió tagjaként nem korlátozhatják minden úton a szabad árumozgást. Emellett úgy tudja, az export tilalma sem oldaná meg teljes mértékben a tűzifahiányt, de mindazonáltal úgy véli, a kivitelt teljes mértékben fel kellene függeszteni.

Bár a törvényhozásban dolgozik, elmondása szerint néha ő maga sem ért egyet a túl szigorú rendelkezésekkel, mert a „katolikusabbak vagyunk a pápánál” jellegű jogrendelkezésekkel többnyire úgy járunk, hogy „a mosdótálban levő vízzel együtt a gyereket is kiöntjük. Konkrétan a túl szigorú környezetvédelmi és állatvédelmi intézkedésekre gondol, és példaként a medvék elszaporodását említette. Az sem normális – fejtette ki –, hogy az erdőből egy faágat sem lehet büntetés nélkül elhozni (Maros megyében egy férfit emiatt fejbe is lőttek a rendőrök – szerk.), jóllehet a fahulladék sok emberen segítene, hiszen a vékonyabb-vastagabb, másként enyészetre ítélt ágakat, kidőlt fákat is ki lehetne osztani – vélekedett. „Az egészséges erdőgazdálkodás szükségszerű, de ugyanakkor a tűzifa kérdését is meg kell oldani” – jelentette ki a szenátor, aki szerint, „bár a piac szabályozza az árakat, a mostani címkék nem indokoltak”.

A kérdés a szomszédos megyét is érinti, másfél hete a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség szervezésében erdészeti műhelymunkára került sor Csíkszeredában. Ezen több erdészet és közbirtokosság vezetője jelezte a területen tapasztalt időszerű gondokat. A megfogalmazott felvetéseket Tánczos Barna szenátor továbbította a szaktárca erdészetügyi államtitkárának és szakigazgatóságának, akik ígéretet tettek két jelzett probléma megoldására: egyszerűsítik az erdők, legelők, vágterek tisztításából származó famennyiség összegyűjtésének és elhordásának feltételeit a tűzifaként hasznosítható, 8 cm-nél kisebb átmérőjű gallyak, ágak esetében. Emellett hozzáférhetőbbé teszik az üzemterveztetést a 10 és 100 hektár közötti nagyságú erdővel rendelkező tulajdonosok számára.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások