Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Tüntetésszerda márciusban

Tüntetésszerda márciusban Kovászna megye

Kissé naivak voltak, amikor 2016-ban azt hitték, hogy végre lesz bértörvény, pótlékrendszer és kollektív szerződés, és megoldódnak az egészségügyi rendszer problémái – ismerte el tegnap Vasile Neagovici. A Sanitas szakszervezeti szövetség Kovászna megyei elnöke bejelentette: újraindulnak a tüntetések, márciusban minden szerdán tiltakozni fognak Bukarestben egy-egy minisztérium előtt.

Hirdetés
Hirdetés
 

A szakszervezeti bizalmi szerint törvények most már vannak, de „mindenféle kísérleteket végeznek” az egészségügyi dolgozókon. A 220 ezer alkalmazottat képviselő szövetség szerint két éve próbálnak megegyezni a minisztériummal a pótlékokról, de a tárgyalások nem vezettek eredményre, sőt.

– A 2019/114-es sürgősségi kormányrendelet minden pótlék számolási alapját a tavaly decemberi szinten blokkolja. Azóta nőttek a fizetések, nőtt a minimálbér, de különböző pótlékokat a decemberi bérekből számítják ki – mondta Neagovici.

A szakszervezeti elnök azt is kifogásolja, hogy ugyanez a rendelet gyakorlatilag korlátozza, esetenként csökkenti az alkalmazottak jövedelmét.

– Az ételpótlékot (amely után egyébként adót kell fizetni) és a hétvégi szolgálatért járó pótlékot belefoglalták abba a legtöbb 30 százalékos keretbe, amelyből a fő hitelutalványozók a pótlékokat adhatják. Csak a hétvégi pótlék elviszi ennek az egyharmadát, így másra alig marad. Így van, aki összességében kevesebb pénzt kap, mint korábban. Egyáltalán nem utolsó sorban ott van az ágazati kollektív munkaszerződés kérdése, amely megoldana néhány dolgot, de amely évek óta hiányzik – magyarázza Neagovici.

A szakszervezet naptára szerint márciusban „sztrájkszerdákat” tartanak a pénzügyi, egészségügyi, illetve a munkaügyi minisztérium előtt. Ha a sztrájkőrség nem bizonyul elégségesnek, akkor április 3-án nagyszabású utcai tüntetésre kerítnek sort – vázolta a történések sorrendjét Vasile Neagovici.

A bizalmi szerint „nincs két olyan kórház”, ahol az azonos beosztásban dolgozó személyek azonos bért vigyenek haza. Felrótta azt is, hogy – jóllehet törvény van arra, hogy minden állami alkalmazottnak jár vakációs csekk – Kovászna megyében egyáltalán nem kaptak vouchereket az egészségügyi alkalmazottak.

A szakszervezet nem támogatja a regionális kórházak építését sem, hogyha ennek az az ára, hogy bezárnak húsz kicsi kórházat. Neagovici szerint megoldatlan az iskolaorvosok kérdése is, akik most éppen sem az egészségügyhöz, sem az önkormányzathoz nem tartoznak. Ha ez így meg tovább, akkor a hálózat magától megszűnik, hisz se munkájuk, se pénzük nincs. Senki sem fogja ezt a szakosodást választani, pedig nagy szerepük lenne a megelőzésben, a védőoltások beadásában és nyomon követésében.

A bizalmi azt mondja: benyújt egy tervezetet a társadalmi párbeszéd bizottsághoz, amelyben indítványozza, hogy az iskolaorvosi hálózat kerüljön vissza a közegészségügyi igazgatóság fennhatósága alá, fontosságuknak megfelelő bért kapjanak, pótlékokkal és üdülési csekkekkel együtt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások