Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Továbbra is keveset mozgunk

A krónikus betegségekben és fogyatékosságban szenvedő felnőtteknek és időseknek szervezett kampányt a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. A felhívás célja, hogy tájékoztassa az érintetteket egészségük javításáról az állapotuknak megfelelő, rendszeres fizikai tevékenység végzése által.

Hirdetés
Hirdetés

A hatóság közleménye szerint a hazai lakosság sokkal kevesebb fizikai tevékenységet végez, mint az európai átlag. Míg az európaiak kevesebb mint fele nem végez semmilyen fizikai tevékenységet, Romániában a mozgásszegény lakosság aránya 63%. A testmozgás és a sport iránti érdeklődés szintén 3%-kal csökkent négy év alatt.

A fizikai tevékenység azonban nagyon fontos és mindenfajta mozgást jelent, a testmozgástól és a sporttól kezdve a szabadidős tevékenységekig – mint a séta, a kerékpározás, a tánc – vagy a hétköznapi háztartási tevékenységekig – kertészkedés, takarítás. Az Országos Közegészségügyi Intézet szerint legalább 25 testi és idegrendszeri betegség megelőzhető, javítható vagy kezelhető ezen tevékenységek által.

A statisztikai adatok ebben is lesújtóak, a 15 év feletti hazai lakosság mindössze 30 százaléka rendelkezik megfelelő fizikai tevékenységi szinttel, 5-ből 3 személy soha nem végez fizikai tevékenységet, és egyáltalán nem sportol. A lakosság 41 százaléka ülőmunkát végez, azaz napi több mint 4 óra 30 percet meghaladó fizikai inaktivitást mutattak ki náluk naponta, ebben pedig nincs benne az alvásidő. Ami a betegségeket illeti, az elmúlt 10 évben állandóak a koszorúér-betegség és a stroke okozta elhalálozások értékei, holott mindkét diagnózis javítható rendszeres fizikai tevékenységgel.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy világszerte minden negyedik felnőtt és minden ötödik tinédzser nem rendelkezik elégséges fizikai tevékenységi szinttel. Évente közel 5 millió haláleset elkerülhető lenne, ha a világ lakossága fizikai szempontból aktívabb lenne. Az elégtelen fizikai tevékenységgel rendelkező embereknél 20–30%-kal magasabb az elhalálozás kockázata, mint a megfelelő fizikai tevékenységet végzőknél. Ugyanakkor kimutatták, a rendszeres fizikai tevékenység minimális szintű végzése által a lefolyás és a prognózis szempontjából javítható betegségek közé tartozik az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a csontritkulás, a szorongás, a depresszió és a rák.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.