Felhívás!

Törvényen kívüli fürdőhelyek

Törvényen kívüli fürdőhelyek Kovászna megye

A Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda vezetőjével, dr. Alina Mihaela Bârzannal folytatott beszélgetésünk során kiderült, hogy Háromszéken évek óta nem sikerült egyetlenegy fürdőzésre használt tavat sem a törvényesség útjára terelni, így idén is mindenki csakis saját felelősségre fürödhet.

Több háromszéki tóból – ismertebb fürdőhelyekről – vettek vízmintát, és vizsgáltak be a szakemberek, és bár nem észleltek komoly baktériumfertőzést: az ellenőrzéseket folytatni kívánják egészen szeptemberig, havi kétszeres mintavétellel.

– Nem találtunk komolyabb gondokat. Annál aggasztóbb, hogy jelen pillanatig sem érkezett senki hozzánk, hogy engedélyeztesse a tavak működését, azt sem tudjuk, hogy melyik kinek a gondozása alatt van. Mi értesítettük a polgármesteri hivatalokat, és felszólítottuk őket, hogy abban az esetben, ha fürdőzésre használják ezeket, a törvény szerint engedélyeztetni kell: azóta is néma csend van. Már nem tudjuk, hogy kihez kéne fordulnunk, netán kinél kell jelezzük ezt a törvénytelenséget. Panaszok, fertőzések esetén, azt sem lehet tudni, kit kell felelősségre vonni – magyarázta az dr. Alina Mihaela Bârzan.

Az engedélyeztetés amúgy háromszáz lejt kóstálna, ezt követően pedig évente kétszáz lejt kéne, hogy fizessenek a gondnokok. Az irodavezető szerint ez nem egy hatalmas összeg, így nem érti, mi az akadálya a törvényesség útjára való lépésnek.

Konkrét kérdéseinkre, hogy milyen veszélyekkel járhat egy törvénytelen tóban fürödni, dr. Bârzan elmondta, emberi szervezettől függ, ám ha a tó vize baktériumokkal fertőzött, bőrbetegségen, hasmenésen kívül normális módon nem szabadna semmi komolyabb történjen. Az más téma, ha nehézfémekkel, vegyszerekkel van fertőzve a víz, de ilyen jellegű vizsgálatokat nem végeznek saját kezdeményezésre az illetékesek, tudtuk meg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások