Hirdetés
Hirdetés

Többe fog kerülni a tojás

Többe fog kerülni a tojás Kovászna megye

Betiltanák az Európai Unióban a ketreces tyúktartást, így nagyon megdrágulhat a tojás – vélik a termelők. Az új állattartási technológia nagyon sokba kerülhet, ami miatt tyúkfarmok szűnhetnek meg.

Becslések szerint akár 30 százalékkal is drágulhat a tojás, ha az Európai Unió betiltja a ketreces tyúktartást. Az őstermelők úgy becsülik, hogy ha technológiát kell váltaniuk, az rengeteg plusz költséggel jár, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak.

Hirdetés
Hirdetés

Vargha András vidéken nevel tyúkokat, az állatokkal, akárcsak a tojással kereskedik, utóbbi ára jelenleg 80 bani darabonként. Mint mondta, szép számmal ad el, hétvégeken a piacon is árulja más háztáji termékekkel együtt, de hetente kétszer szállít tojást Sepsiszentgyörgyre. Mint mondta, ha változik a törvénykezés, és kötelező lesz felszámolni a jelenlegi tyúktartás körülményeit, akkor sokkal kevesebb tyúkot tarthatnak majd, ezzel együtt pedig kevesebb lesz a tojás is. Mindezt a vásárlók is meg fogják érezni a fogyasztói árakban.

Szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy akár duplájára nő a tojás ára. Bár az állattartás reformjáról szóló rendelkezést csak 2023-ban fogadnák el, és 2027-ig lenne idő az átállásra, a gazdák már aggódnak, mert úgy vélik, egészen biztosan bekövetkezik majd, a különböző aláírásgyűjtések és petíciók indítása ellenére is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások