Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint egymillió lejes kárt okoztak idén a medvék Háromszéken

Több mint egymillió lejes kárt okoztak idén a medvék Háromszéken Kovászna megye

Átlépte az egy millió lejt a medvék által okozott kár Kovászna megyében november 15-én – közölte Gheorghe Neagu. A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal vezetője ugyanakkor a háromszéki medveállomány létszámát a legutóbbi jelentések alapján 2183 példányban határozta meg.

Hirdetés
Hirdetés

Máig 335 kártérítési igényt jeleztek a hivatalnak, de ez a szám minden bizonnyal még nőni fog, vélekedett Gheorghe Neagu, előrejelezve, hogy meg fog dőlni a 2021-es év rekordja, amikor is 337 kártérítési igényt nyújtottak be. Idén 260 juh, 53 tehén, 6 kecske, 31 disznó, egy ló, 53 méhcsalád, 649 baromfi esett áldozatul a medvéknek. Továbbá 100 hektár kukoricát, 11,7 haóektár napraforgót, 0,5 hektár búzát is tönkretettek, egyes esetekben (főleg a kukoricásokban) 80-90%-os a kár mértéke.

A környezetvédelmi hivatal 2014 óta tartja számon a vadkárokat, a dolgok mai állása szerint a 2021-es év azért lehetett csúcstartó, mert akkor is kevés volt a bükkmakk és makk az erdőkben, ez idén is így van. Ami a kártérítéseket illeti, idén a hivatal kifizetett 293 ezer lejt, és a következő napokban várja, hogy még érkezzen a számlájára pénz, amellyel további igényeket tud kielégíteni (364 ezer lej értékben). Az fennmaradó mintegy 400 ezer lejt decemberben vagy azután törlesztik.

Élve, halva ennyi a medve

Megnőtt a balesetekben elpusztult állatok száma, de „ez természetes, hiszen nőtt az állomány is” – magyarázta az igazgató. Idén – többnyire a 11, 12 és 13-as számú országutak mellett – 18, zömében fiatal állatot ütött el autó vagy vonat. Egyik különös eset azé a mintegy 15 évesre becsült példányé, amelyet Málnáson úgy ütött el a vonat, hogy az állat felrepült a magasfeszültségű vonalat tartó oszlopra. Észlelhető, hogy bár a medvék jobban szeretik a dombvidéket, gyakoribbak Erdővidéken, Csernáton, Torja, Ozsdola, Bárkány és Bodzaforduló környékén, jelentettek már vadkárt a síkvidéki vadászterületekről, Szépmezőről, Illyefalváról is.

Megtudhattuk, hogy 2020-ban 1675-re becsülték a Kovászna megyei medveállomány példányszámát; ezzel szemben 2021-ben 1928, 2022-ben 1981, 2083-ban 2183 medvét jelentettek a vadászterületek gondnokai. Gyakorlatilag a Kovászna, Hargita és Maros megyei tételekből majdnem összejönnek az országos statisztikákban megadott számok, és még nem is számoltuk az ország más megyéit, ahol szinte naponta küldenek ki a hatóságok medve jelenlétére figyelmeztető Ro-Alert üzeneteket – fejtegette Neagu.

Az igazgató arra is kitért, hogy az állam a medvékkel ütközött és általában jelentősen károsodott autók tulajdonosainak rendszerint nem fizet kártérítést: azzal mentesíti magát a felelősségtől, hogy vadak jelenlétére figyelmeztető útjelző táblákat helyeztet ki.

2023-ban a 723-as rendelet alapján a 7 kilövésre engedélyezett háromszéki medvéből 6-ot lőttek ki, majd augusztusban érvénybe lépett egy új jogszabály, amely alapján a 34 Kovászna megyei vadászterületen a prevenciós kvóta keretében 16 medve kilövését hagyták jóvá, ez viszont csak 7 esetben következett be. „Ennek az is oka lehet, hogy a vadászok már nem igazán érdekeltek, mert nem értékesíthetik a trófeát, legjobb esetben is pár kilónyi medvehússal maradhatnak. De ha véletlenül trichinellózisos a medve, akkor még a tetem megsemmisítéséért (elégetéséért) is fizetniük kell kilónként 6 lejt” – fejezte be a medvével kapcsolatos statisztikák ismertetését a környezetvédelmi hivatal igazgatója.

Fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. november 16., 22:55
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Na es az autobalesetek hany millio lejes kart okoznak evente ? Errol nincs statisztika. Es hany ember hal meg Romaniaban autobalesetben, es hanyat sebesit vagy ol meg a medve ? Errol sincsen statisztika ? Talan vadasszuk le a teribilista es idiota soforoket, meg mielott balesetet okoznanak ? Vagy talan azokat akik penzert konyvet adnak az ilyeneknek ? Sokkal jobb volna ezeket kiszurni a forgalombol, mint medvekre vadaszni ! Ja ertem en ! A kiszuresukkel nem dol a le , a vadaszattal igen !

 • User
  Dátum: 2023. november 17., 11:15
  ÉRTÉKELÉS: -11

  Neked se a bokáddal van baj……ha apádot meghántaná a házától 50 méterre, meglátnám, így beszélnél e…vagy ha az egész évben hizlalt disznódat ( a jó drágán megvett búzával, töröbúzával, a napról napra dráguló pityókával ) egy csendes decemberi estén, levágás előtt elpucolná az olból reggelig…jaj ti fotelhúszár zöldek, semmi közötök sincs a realitáshoz…

 • User
  Dátum: 2023. november 17., 17:11
  ÉRTÉKELÉS: 13

  A november 17., 11, 15-osnek ! A vadaszat helyett , jobb lett volna iskolaba jarni es megtanulni helyesen irni a sajat anyanyelveden ! Hogy hantana meg a „dragulo pityokadat ” egy anyamedve !

  • User
   Dátum: 2023. november 20., 14:23
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Nem akarok beleszólni nagyon, mert van amivel foglalkozzak, de aki úgy ír be magyarul, hogy nem használ ékezetet, nos az ne nagyon oktasson senkít a helyesírásról.Ennyike.Tehát, te is mehetsz vissza az elemibe, képzésre.

 • User
  Dátum: 2023. november 18., 17:35
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Látszik, hogy nem vagy avatott, a jogosítvány vásárlókés a medve csapdázók között, elég kemény forrás, de nem minden okosjancsinak, csak a többtökű kiválasztottaknak!