Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint egymillió hiányzást gyűjtöttek össze a Kovászna megyei diákok az előző tanévben

Több mint egymillió hiányzást gyűjtöttek össze a Kovászna megyei diákok az előző tanévben Kovászna megye

Több mint egymillió hiányzást gyűjtöttek össze az előző tanév során a Kovászna megyei diákok, ami a legmagasabb szám az utóbbi hat évben – derül ki a tanfelügyelőség honlapján közzétett jelentésből.

A dokumentum szerint a megye szintjén 1.072.966 hiányzást regisztráltak, amelyből 620.587 (57,84%) igazolatlan volt.

A legtöbb igazolatlan hiányzást az elemi oktatásban regisztrálták (77,78%), ezt követi a líceumi, esti és látogatás nélküli oktatás (62,89%), a legkevesebb hiányzást pedig a nappali líceumi oktatásban (23,07%) gyűjtötték a diákok.

„Megállapítható, hogy bár a 2017-2018-as tanévben a tanulók összlétszáma csökkent, mind a hiányzások, mind az igazolatlan hiányzások száma a legmagasabb értéket érte el az elmúlt hat évben. Ennek következtében a tavalyi tanévben egy tanulóra átlagosan 41,04 hiányzás és 23,74 igazolatlan hiányzás jutott, ami szintén a rekordnak számít az utóbbi hat évben” – áll a jelentésben.

Hirdetés
Hirdetés

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség szerint a hiányzások nagy számának okai között a hiányzások szigorúbb vezetése az iskolákban, az iskolába egyáltalán nem járó vagy alig járó diákok számának növekedése, szociális okok, illetve a szülők érdektelensége keresendő.

A hiányzások számának és az iskolaelhagyás csökkentésének érdekében a tanfelügyelőség azt kérte az oktatási intézmények képviselőitől, hogy próbáljanak személyre szabott megoldásokat alkalmazni, javítsák az oktatási környezetet, alkalmazzanak vonzó és interaktív módszereket, szervezzenek órán kívüli tevékenységeket, működjenek együtt a szülőkkel, illetve látogassák meg otthon a sokat hiányzó diákokat.

„Amint látható, a legtöbb hiányzás az elemi oktatásban van, legtöbb esetben a jelentősebb roma közösséggel rendelkező településeken, mint például Bölön, Ozsdola vagy Előpatak. Van körülbelül 800-1000 diák, akik különböző okokból nem járnak iskolába, és ezért ilyen riasztóak az adatok. Tavaly novemberben kikértük a gyakran hiányzó diákok listáját az iskoláktól és továbbküldtük a megyei rendőrségnek” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Kiss Imre főtanfelügyelő.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 14., 15:45
    ÉRTÉKELÉS: 3

    A hiányzások szigorúbb vezetése… haló tanfelügyelőség?! Maguk komplettek?! A cigány 20-30 éve is tömegesen hiányzott! Régen is voltak fehérek akik az iskola mellé jártak, de most azoknak 5,6 gyerekük van és ők azok akik nyomorognak, társadalomellenesek akik kifliért, meleg ételért nem járatják a kölyket suliba! A Petőfi sulinál elvert tanciról mi hallatszik?! Hát a fejkvótáról?!