Felhívás!

Több mint 2400 szűrést végeztek

Több mint 2400 szűrést végeztek Kovászna megye

A COVID–19-járvány ideje alatt a Pro Vitam laboratóriumban több mint 2400 PCR-tesztet végeztek eddig koronavírus szűrésére (a PCR a polimeráz láncreakció angol elnevezésének a rövidítése).

A sepsiszentgyörgyi Pro Vitam magánklinikán a páciensek több módon is teszteltethetik a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét a szerveztükben. A klinikán működő laboratórium – mely Kovászna megyében egyetlenként vesz részt a Nemzeti Fertőző Betegségeket Megelőző Programban – az Egészségügyi Minisztérium akkreditációjával tesztelhet a Real Time– PCR-módszerrel.

Az elmúlt hétvégéig (május 10.) a Pro Vitamnál több mint 2400 szűrést végeztek, 75%-ban a magán- és közegészségügyi intézmények kérésére. A molekuláris biológia laboratóriumban két RT–PCR-készülék működik, így naponta 100 tesztet lehet elvégezni, és ez a kapacitás megduplázható, mert a személyzet akár túlórában is hajlandó dolgozni, hogy az igényeknek megfeleljen. Vérből vett mintából ki tudják mutatni a fertőzés hatására megjelenő antitesteket is, a fertőzés aktív szakaszában, illetve a gyógyulást követően is.

– Már az első európai COVID–19-fertőzéses esetnél mozgósítottuk a kutatócsoportunkat, hogy minél hatékonyabban közbeléphessünk egy esetleges járvány esetén. Napirenden vagyunk a legújabb kutatási eredményekkel, és készül egy tudományos dolgozatunk is, mely a laboratóriumunk PCR-tesztjeinek eredményeire alapoz. Úgy gondoljuk, a széleskörű szűrés és a társadalmi távolságtartás követelményeinek a betartása együtt jelenti a leghatékonyabb stratégiát ahhoz, hogy az új koronavírus-fertőzöttek száma minimális szintre szorítsuk. A szükségállapot megszűnte után a fokozott veszélynek kitett társadalmi csoportok számára továbbra is ajánljuk a tesztelést (orvosi személyzet, idősotthonok, ügyfélfogadást feltételező munkakörökben) a laboratórium kapacitásának függvényében – nyilatkozta dr. Fejér Szilárd, a teszteket végző laboratórium és a kutatócsoport vezetője.

A neves egyetemeken (Cambridge-ben, Warwickban, Szegeden) doktorált csapattagok kutatási eredményeit rangos nemzetközi tudományos kiadványok közlik.

A 2001-ben alapított Pro Vitam egyike a megye azon magánklinikáinak, amelyek a medicinára, a lakosság egészségi állapotának javítására nagy hangsúlyt fektetnek, befektetnek a modern felszerelésbe és az új szolgáltatások fejlesztésébe is. Az ott dolgozó 30 tapasztalt szakorvos mellett laboratóriumuk is a lakosság szolgálatára áll, de végeznek ultrahangos, munkaorvosi és imagisztikai vizsgálatokat (CT, DEXA, röntgen) is. A klinika a laborelemzéseket és a gyerekorvosi vizsgálatokat a biztosítóházzal kötött szerződésnek köszönhetően a küldőpapírrral érkezőknek térítésmentesen végzi.

A Pro Vitam egy sepsiszentgyörgyi székhelyű orvosi klinika-hálózat központja, amelynek további egységei működnek Kézdivásárhelyen, Szebenben és Kolozsváron. (x)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások