Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 24 ezer résztvevő a Tabakón – és a többiek is túlélték

Több mint 24 ezer résztvevő a Tabakón – és a többiek is túlélték Kovászna megye

Bátran szembefordult az ellenszéllel Vargha Fruzsina alpolgármester a mai, Tabakó-kiértékelő sajtótájékoztatón, és pontról pontra válaszolt a sajtó részéről kapott kérdésekre, illetve a lakosság által a közösségi oldalakon megfogalmazott bírálatokra. Kritika ide vagy oda, az augusztus 31-e szeptember 3-a között zajló Tabakót a 24 155 résztvevővel sikeresnek, a tavalyinál is sikeresebbnek minősítette az ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester. És még incidensek sem történtek.

A csütörtök déltől szombat hajnalig tartó rendezvény 118 programpontot – koncerteket, előadásokat, workshopokat, a Futószalagon vagy az Üzemszünetben tartott állandó eseményeket – vonultatott fel. Ennek közel felét a zenei produkciók tették ki, a 29 szakmai előadás közül 7 angol, 2 pedig román nyelven zajlott. A tavaly jelzett igénynek eleget téve nagyobb teret kaptak a helyi fiatalok, előadók: 16 zenész, illetve DJ volt háromszéki.

Szervezőmunka járógipsszel

Sok program alakult spontán önszerveződéssel, de volt kézműves-vásár is, pezsgett az élet a fesztiválsétányon, ahol – átsétálva a gang alá kihelyezett előadások helyszínén – sokakat megragadott a téma, és leültek meghallgatni. Mindezen 75 szervező és 240 önkéntes dolgozott, akik közül sokakat név szerint is elismerően említett a főszervező Vargha Fruzsina. Hiszen egy háromnapos fesztiválon már az is kiemelkedő teljesítmény, ha valaki mindig mosolygós, szolgálatkész, ha nem rángatja a főszervező ruhaujját egy megoldandó gond okán, hanem önállóan dönt, de még az is, ha (kiskorú lévén) nem iszik alkoholt. De olyan is akadt, aki lábadozás helyett járógipsszel végezte a rászabott munkát!

Az önkéntesek némelyikének hősies kitartását, összpontosítását, jókedvét elismeréssel méltatta az alpolgármester (Fotó: Sepsiszentgyörgyi Önkormányzat)

A több mint háromszáz szervező mellett további kilenc intézmény és kulturális szervezet segítette a fesztivál létrejöttét, lebonyolítását, kiemelten a Kónya Ádám Művelődési Ház, a polgármesteri hivatal, a Vibe fesztivál és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) csapata. Sok pozitívum nyugtázható tehát a Tabakóval kapcsolatban, és „mindenki túlélte”, ideértve azt felnőttet is, aki túl sok alkoholt fogyasztott, és mentőt kellett hívni hozzá.

Drogot nem találtak a fesztivál területén, pedig a tavalyhoz képest kétszeres létszámú biztonsági személyzettel és a rendvédelmiek civilben végzett sűrű ellenőrzéseivel teltek el a fesztiválnapok. Ráadásul a rendőrség az önkénteseknek és az őrző-védőknek is érzékenyítő, felkészítő foglalkozást tartott drog-témában. A biztonságiak főnöke által tavaly jelzett gondokat (sötét vagy zsúfolt helyszínek) idénre megoldották. Az pedig különösen értékelendő szerencsés körülmény, hogy esőzések csak a fesztivál előtt és után voltak, a vihar csak vasárnap csapott le, és az udvaron megtépázott fűzfa vastag ágai nem tettek kárt senkiben és semmiben.

 

Miért szólt reggelig a zene?

Mindezek mellett két fő ok miatt érték kritikák a Tabakó szervezőit: a hajnalig tartó zenebona és a Festipay-kártyákon maradt pénz miatt. Vargha Fruzsina elmondta, tavaly nem érkezett lakossági panasz a zajra, ezzel csak idén szembesültek, és megvan rá a magyarázat: a nagy hangerővel járó esti-éjszakai koncerteket, zenei programokat a múlt évben a gyár alagsorában tartották, idén viszont tűzvédelmi okokból, a katasztrófavédelem kérésére az Éjszakai műszakot kihozták az épületből a szabadtéri színpadokra. (Ezt olyan körülmények közepette, hogy tavaly a fesztiváltérképhez, a helyszínek elosztásához semmi hozzáfűznivalójuk nem akadt a tűzoltóknak.) Kényszermegoldáshoz kellett folyamodniuk, és ráadásul túl sok idő sem állott a rendelkezésükre jelentősebb újraszervezésre, hiszen mindez múlt hét keddjén történt, két nappal a kezdés előtt.

Még javában zajlottak a bontási munkálatok, mikor már a kiértékelő is megvolt ((Fotó: Sepsiszentgyörgyi Önkormányzat)

Ehhez kapcsolódik a kommentelők által gyakran felhánytorgatott tény is, hogy a városnapokon a központban minden koncertnek vége éjfél előtt, a dohánygyárban viszont reggel 6-ig szólhat a zene. Erre is adott a válasz: a központ közterület, amelyre más rendvédelmi előírások vonatkoznak, a dohánygyár viszont a város magánvagyonába tartozik, más szabályokkal. Ezzel együtt az alpolgármester megígérte, jövőre átszervezik a fesztiválhelyszíneket, vagy eleget tesznek a tűzoltóság által megfogalmazott igényeknek, hiszen a résztvevők biztonsága elsődleges.

Pénzt ér a koránkelés

Ezt ugyan régiek már közmondásban is megfogalmazták, de a Tabakó résztvevői közül sokan nem tudják. Ők azok, akik nem olvasták el azt a szabályzatot, amely a fesztivál területén fizetőeszközként használt Festipay-kártyákra vonatkozott, így utólag arra ébredtek, hogy a kártyán maradt pénzt vasárnap reggel 10 óra után már nem tudták visszaigényelni.

Vargha Fruzsina elismerte, háromnapos buli után nehéz reggel 10-ig besétálni a helyszínre a pénzt visszaigényelni, de a szabályzatot a honlapjukon, a közösségi oldalakon közzétették is többször is közzétették, hozta fel mentségükre, a jövőre vonatkozóan pedig ez ügyben körültekintőbb tájékozódást kért a résztvevőktől. Ez a fizetőrendszer jól működik és átláthatóbb, mintha mindenki a saját pénzével, kártyájával fizetne, idén már használata is gördülékenyebben ment, mint az első Tabakón, érvelt az alkalmazott rendszer mellett.

Jobb lenni minden évben

Mindezek mellett még olyan „apróságon” is változtatni kell jövőre, derült ki a sajtótájékoztatón, hogy a hangpróbák, koncertek alkalmanként ne essenek egybe az előadásokkal, ami kellemetlen beszélőnek és hallgatónak egyaránt. Ennek a kiküszöbölésére vonatkozóan is ígéretet tett a Vargha Fruzsina, mint ahogy arra is, hogy a fesztivál kitűzött időpontja előtt nem 46 nappal, hanem sokkal korábban közölni fogják a programot és a jegyvásárlásra vonatkozó tudnivalókat.

Azon túl, amire az alpolgármester a szervezők nevében elkötelezte magát, a közösségi médiában kritikát megfogalmazókat is felkérte, civilizált, mértéktartó hangnemben, konstruktív módon fogalmazzák meg észrevételeiket, ne rettentsék el a 24 ezer fesztiválozó öröméért dolgozó fiatalokat és társaikat. „Nem engem kell szeretni, akkor amikor a Tabakót szeretik vagy nem szeretik az emberek, hanem ezeket a fiatalokat, és az ő munkájukat igenis kötelező tisztelni és becsülni. Ha ezeket elveszti Sepsiszentgyörgy, ha ők úgy döntenek, nincs miért itt lenniük, lehet, jobb lesz, ha mi is pakolunk. Nyilvánvaló, hogy jobbak akarunk lenni minden évben, de elvárom, hogy azért, amit ezek a fiatalok a három nap alatt összehoztak, tiszteljék őket” – mondta Vargha Fruzsina.

Bár nincs leszögezve a következő időpont, az biztos, hogy jövőben is lesz Tabakó-feszt – szögezte le.

 

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Sepsiszentgyörgyi Önkormányzat

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. szeptember 4., 23:48
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Mivel egy kozpenzbol tamogatott, varosi rendezvenyrol van szo. Szerintem egy teljes kotsegvetest, bevel kiada stb reszt a polgarok megerdemelnek. Mennyibe kerult ez, mennyit hozott, hiszen belepos zelegorkodas volt!

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 5., 0:04
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Az egyik hozzaszolo par nappal ezelott mar megirta itt a hozzaszolasoknal hogy sikerkent fogjak elkonyvelni a fesztivalt ami adja magatol hogy jovore is megszervezzek. Nem tudom ki irta de tupontos volt a megallapitasa! Na de nehogy mar Sepsin ez a fesztival fogja a fiatalokat itthon tartani hogy ne menjenek el innen. Csomo penzt elverni mar fiatal korban ettol sem fognak tudni megtanulni a penzzel takarekosan banni. Ugy csinal a polgartinilany mintha olyan munkahelyeket teremtettek volna meg a fiataloknak mintha amennyit itt elbuliztak hogy legalabb mintha ugyanennyi fizut kereshetnenek. Megis mi a retkes bubanat az a kijelentese hogy kiemelkedo az a kiskoru is itt mar aki nem vedeli az alkoholt???!?!? Egyaltalan szoba se kellene jojjon hogy kiskorut kiszolgalnak alkoholos italokkal. Nem is kellene szeszes ital legyen a fesztival teruleten leven hogy nagyreszt kiskoruak vesznek reszt benne. Sokan jeleztek hogy a fesztivalra bevaltott penzuket nem kaptak vissza de ez se veletlen hogy nekik maradjon az is amire kijozanodnak keso. De jo tanulopenz ezeknek. Az inkabb egyet ertunk sokan is hogy jobb lenne ha tenyleg csomagolnanak hogy vege legyen a kozpenzek eltapsolasanak. Arrol erdekes nem nyilatkozott hogy ennek a megszervezesehez az adofizetok penzebol mennyi kozpent kellett sarba dobni ezert. Ha meghagytak volna a kulcsrakesz dohanygyarat akkor havonta legkevesebb ennyi jovedelmet hozhatott volna, sokaknak meg lehetne munkahelye.

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 5., 9:48
  ÉRTÉKELÉS: 15

  A kiskorúak alkohol és dohány ( tabak ) fogyasztása senkit sem érdekel ? Ez törvényes ? Tehát az inkompetens szervezők nem kapták meg a tűzoltóság jóváhagyását ? A tavaly miért kapták meg ? Jó, hogy a tavaly nem ismétlődött meg a bukaresti Colectiv eset. És ezért kell egész éjjel a fél város haptákban álljon 3 napig, hogy a kiskorúak tudjanak bégetni. Nem a Tabakó fogja itt tartani vagy elriasztani a fiatalságot hanem a szégyentelenül alacsony bérezés/ életszínvonal. A fiatalok munkájának tisztelete nem zárja ki a hangszennyezés tényét. Mi is, bamba adófizetők ELVÁRJUK, hogy a szervezők tiszteljék a csendórához, pihenéshez való jogot/törvényt. Nem akarunk egy Untoldot ide. Vigyék ki a fesztivált a város szélére, vagy a pincébe, vagy korlátolják le a decibeleket este 22 óra után, ellenőrizzék a fiatalok tiltott szer fogyasztását.

  • User
   Dátum: 2023. szeptember 5., 18:03
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Legalább hallgatna, ha semmihez sem ért a pénzkidobáson kívül. Melyik világon él, hogy azt sem tudja, hogy magánterületen is van csendóra?

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 5., 11:41
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A fesztiválkártya, a zsetonok és hasonló megoldások nem más, mint nagy lehúzás mivel sokan nem váltják vissza a maradékot. A mai világban amikor telefonnal, órával, érintős kártyával lehet fizetni ilyesmire nem lenne szükség.

  • User
   Dátum: 2023. szeptember 5., 14:46
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Fesztiválokon bevált szokás karkötővel, azaz a karkötőn lévő mini bankkártyával vagy fesztiválkártyával fizetni. Készpénzt vagy hagyományos bankkártyát nem fogadnak el. Ilyen méretű rendezvényeken mindkét félnek kényelmetlen volna a pénzszámolgatás, s ráadásul értelmetlen is, amikor villámgyorsan egy mozdulattal megoldható a fizetés. Egyébként többször tájékoztatták a résztvevőket arról, hogy meddig és hogyan lehet visszakérni a kártyán maradt összeget. Ha valaki mégsem tette meg időben, akkor az saját magára vessen. Bulizni korosztálytól függetlenül jó és kell is, náhány minimális szabályt pedig be kell tartani. Ilyen egyszerű…

   • User
    Dátum: 2023. szeptember 5., 16:34
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Nyugaton (és nem csak) már kezd kimenni a fesztiválkártya a divatból. Mi is a különbség egy érintésmentes fesztiválkártyával vagy egy érintésmentes bankkártyával, telefonnal, okosórával való fizetés között? Semmi. Csak az utóbbival nem marad pénz a szervezőnél. A kártya/belépő karkötővel való fizetés opcionális kell legyen, nem kötelező.

    • User
     Dátum: 2023. szeptember 5., 22:11
     ÉRTÉKELÉS: -1

     Abban igaza van, hogy már nem divat a fesztiválkártya, sőt a karkötős megoldás sokkal jobb, így legalább semmilyen más kártyára nem kell vigyázni. A készpénzes fizetéssel nem értek egyet, fesztiválon szerintem bénaság lenne.

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 5., 13:24
  ÉRTÉKELÉS: 12

  A megye turisztikai egyesulete 240 000 lejjel tamogatta a rendezvenyt, ez volt a nagy turisztikai strategiavaltas amit meghirdetett Jakab Barna alelnok. A kerdes miert pont ezt a rendezvenyt tamogatta alelnok ur, mit hozott a megye turizmusanak ez a rendezveny, esetleg ertelmesebb lett volna 24 rendezvenyenk egyenkent 10 000 lej tamogatast adni? Tudjuk nincs valasz, csak a kozpenz felelotlen elkoltese.

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 5., 14:23
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Tabac, Tabakó….. Cigi, Gandzsa, Fű….. ha 24.000 üvöltött alkohol, cigi és drog nélkül😆😆😆mi a fészkes fenéért kellene drogteszt a sulikba???
  A dohánygyár 1 aranybánya volt, ez olyan hitleres,komcsis „ifitábor” ahol pár agymosottat „kinevelnek”😎😎😎
  Minden társadalmi rendszerben volt ilyen!!!!

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 5., 15:19
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Nocsak nocsak…tanul a kis politikus..érzelmi zsarolás, amit csinál.Csak éppen arról nem beszél a drága, hogy a klientúra, beszállítói kör, szolgáltatók, azok mind mind a holdudvarból kerülnek ki…

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 5., 21:35
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Most hogy kiderult 24000 latogato volt Tabako fesztivalon es kerestek a hatukon legalabb 1.5 millio lejt az ugyanennyi kozpenzt vissza rakjak kozosbe vagy tavoznak a profittal?

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 6., 0:48
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ennyi fiatalt a varosban a hetvegen meg nem lattam sorban sugarban okadni Sepsin 🤮🤮🤮🤮🤮
  Aki setal a varosban lathatja hogy a jardak tele vannak hanyasfoltokkal mindenutt.🤮🤮🤮🤮🤮
  Ki mossa le majd? Az eso talan?
  Etelt nem arultak attol nem lehettek betegek talan a tejeskavejukba raktak egy kis rumot?

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 6., 11:57
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Jó a cimben , hogy a többiek is túlélték. Igen , túléltük de nem szivesen. A kommenteket pedig fogadja el úgy Fruzsina kisasszony ahogy iródtak mert , amikor valakinél már szakad a cérna , nem éppen költőien fogalmaz. Kell a szórakozás , kétség kivül de még inkább kellenének a munkahelyek a fiataloknak ezért talán a fesztiválos pénz egy részéből , akár tanfolyamokat is indithatnának olyan szakokra , amelyekkel el is tudnának helyezkedni. Nem mindenkinek adatik meg , hogy az egyetemi padból az alpolgármesteri székbe csüccsenjen.

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 6., 13:58
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Hát én sajnos vagy szerencsére nem láttam ezt a rengeteg hányásfoltot a városban. Ételt pedig árultak bőven :)) Szóval két helytelen állítás pár mondatban. Ezért nem szabadna olyan dolgokat kommentálni, amiről fogalmunk sincs, valakinek a valamelyik ismerőse mesélte stb.

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 8., 6:26
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Olvassák a Hírmondót! Valós a tájékoztatás, amit hírül ad. Nem volt tele hányva a város. Mert dél előtt fel takarították. Csak nyomokba lehetett még egy-egy hányadékot találni. Keressenek egyebet!