Felhívás!

Több mint 140 sertést pusztítottak el Kovászna megyében a sertéspestis miatt

Több mint 140 sertést pusztítottak el Kovászna megyében a sertéspestis miatt Kovászna megye

Több mint száznegyven sertést pusztítottak el Sepsiszentgyörgyön és Sepsikőröspatakon a sertéspestis miatt.

Dr. Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője szerint a járvány terjedésének megakadályozásáért 127 disznót öltek le Sepsiszentgyörgy Őrkő negyedében és 17-et Sepsikőröspatakon.

“Sepsikőröspatakon február 5-én, egyetlen gazdaságban mutatták ki a vírust, ott leölték a 17 disznót és karantént vezettek be. (…) Az Őrkőn a teljes állományt el kellett pusztítani. (…) Fontos tudni, hogy azok a személyek, akik nem jelentik be, hogy állatuk megbetegedett, nem kapnak kártérítést’ – mondta el a főállatorvos.

Hozzátette: az Őrkőn nem maradt sertés, és – súlyos bírság terhe mellett – hatvan napig nem is szabad oda állatot bevinni.

“Minden beteg állatot azonnal jelenteni kell. Ha elpusztult az állatuk, ne temessék el, ez bűnténynek számít. Ne vásároljanak malacokat ismeretlen helyről, mert terjeszthetik a kórt” – írja az állategészségügyi igazgatóság Facebook-oldalán.

Az Őrkőn a múlt pénteken találtak két sertéstetemet, amelyekről kiderült, hogy afrikai sertéspestisvírussal fertőzöttek. Vasárnap egy újabb tetemre bukkantak, ezért elrendelték a teljes állomány elpusztítását.

Egy második sertéspestis-gócot a várostól tíz kilométerre lévő Sepsiköröspatakon fedeztek fel.

(Agerpres)/fotó: Székelyhon

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 11., 13:48
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Volna egy kérdésem. Nem értek hozzá, azért kérdezem. Eddig, valahányszor felmerült a sertéspestis gyanúja, azzal “orvosolták”, hogy leölték az állatokat, és megsemmisítették. A kérdés következő: semmilyen kezeléssel nem gyógyítható a betegség, csak az állat elpusztításával? Gyógyszer, gyógymód, minden hasonló nem alkalmazható? A miértekre is kíváncsi lennék. Kérdezzék meg az állatorvosokat a kedvemért… Köszönöm!