Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több forrásból ered a háromszéki ivóvízprobléma

Több forrásból ered a háromszéki ivóvízprobléma Kovászna megye

A hetek óta tartó hőségben mindenhol megnövekedett a fogyasztás, Kovászna megyében több települést is fenyeget az ivóvízhiány. A Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Szotyorban múlt héten már-már elviselhetetlenné vált a probléma, a reggeli órákban sem volt víz a háztartásokban, de mind kiderült, nem csak a szárazság következtében fellépett lakossági fogyasztás állhat a jelenség mögött.

Hirdetés
Hirdetés

A Kovászna megyei Közművek Rt. már a múlt héten felhívta a lakosság figyelmét, hogy használják takarékosan az ivóvizet, a megnövekedett fogyasztás miatt ugyanis fennállhat a vízhiány kockázata. Több település is kiemelten érintett a problémában, köztük Sepsikőröspatak és Uzon, Szotyorban azonban elfogyott a lakosság türelme, a szolgáltatóhoz fordultak a gondjukkal.

Tudnak a problémáról

Az általunk megszólaltatott szotyori lakó szerint a fennakadás másfél éve kezdődött, tavaly nyáron késő délutánonként, esténként szünetelt az ellátás, ezt akkor még elfogadhatónak találták a falubeliek. „Viszont idén annyira súlyos lett a probléma, hogy az utóbbi hetekben napközben néha csak 2-3 órát volt víz” – nyilatkozott, hozzátéve, hogy esetükben nagy eséllyel nem a szárazság miatti megnövekedett lakossági fogyasztás az elsődleges indok. Már csak azért sem, mert ez a jelenség hétfőtől péntekig áll csak fenn, akkor is napközben, hétvégére az ellátás helyreáll. Meglátása szerint a gondot az ipari mennyiséget elhasználó, nagy vízhozamot igénylő fogyasztóknál kell keresni.

Sepsikőröspatakon már két hete, hogy a magasabban fekvő háztartások nem jutnak ivóvízhez. Fotó: Tuchiluș Alex

„Kaptunk már bejelentéseket lakóktól a tűzcsapoknál történő vízvételre vonatkozóan, de erre nincs konkrét bizonyítékunk. Amennyiben valakit rajtakapnánk, úgy természetesen értesítenénk a rendőrséget, és akkor meglehetne fékezni a jelenséget” – tájékoztatott a témában Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezérigazgatója. Elmondása szerint az előbb említett problémát több községben is jelezték, Szotyor helyzete ilyen szempontból nem egyedülálló. „Azt szokták mondani, hogy szél fúvatlan nem indul. Valószínű, hogy ebben is van igazság, de egyelőre még nem alátámasztható” – tette hozzá az elöljáró.

Létezik megoldás

A valósághoz hozzátartozik, hogy a cikkünkben is megszólaló lakó többedmagával felkereste a szolgáltatót a napokban, és felvázolta a problémát. Elmondása szerint a Közüzemek Rt. rendkívül tisztességesen állt a problémához, foglalkoznak vele, ma már Szotyorban és Kilyénben is normálisan működött a vízellátás. Kozsokár Attila szerint ezeken a településeken, akárcsak a községek többségében, az ivóvizet sokan nem annak rendeltetése szerint használják, és ez az ami biztos, egyértelmű probléma.

„Ami a beruházási elképzeléseinket illeti, a környékbeli községek közül többet is rá szeretnénk csatlakoztatni a városi hálózatra, és ez hosszú távon megoldaná a minőség és a mennyiség problémáját is” – fejtette ki az igazgató. Most azonban arra kérik a lakosságot, hogy bánjanak az ivóvízzel megfontoltan, mert mindenkinek kellemetlen ha az alapvető tevékenységekre, így például a tisztálkodásra sincs elegendő víz, vagy elegendő nyomás a rendszerben.

Központosítaná a környező falvak vízellátását a Közüzemek Rt. Fotó: Tuchiluș Alex

Csak vidéken van gond

A Közüzemek Rt. vezérigazgatója elmondta: a háromszéki városokban jól működik az ellátás, de a falvak nehezebb helyzetben vannak. „Azt tapasztaljuk az általunk működtetett vidéki rendszerek esetében, hogy sajnos nagyon alul voltak méretezve. A vízházak, tárolóedények, a hálózat kapacitása alacsony, és ezért főleg akkor, amikor a nyári szezon beindul és az emberek nem rendeltetés szerint, hanem állatok itatására, locsolásra vagy egyéb célokra használják a vizet, leterhelődik a rendszer” – részletezte Kozsokár Attila. Sepsikőröspatakon, valamint Bodok község területén, főleg Zalánban, de Illyefalván és Uzon községben is jeleztek problémákat az elmúlt hetekben.

Gidófalván, Angyaloson idén egyelőre nincs gond, habár az elmúlt években itt is akadtak nehézségek a nyári periódusban. Az elöljáró szerint olyan községek is vannak, ahol már márciusban elindult egyfajta növekedés a fogyasztásban, és egészen júniusig tetőzött. „Ilyenkor ha mondjuk ezer köbméterről indultunk, akkor júniusra kétezer köbméterig jutottunk, tehát megduplázódott a fogyasztás és a hálózatok nem erre a kapacitásra vannak tervezve” – magyarázta.

A hosszú távú megoldás tehát a vízellátás központosításában rejlik, addig azonban csak úgy lehet elkerülni a vízhiányt, ha a lakosság is felelősségteljesen viszonyul a fogyasztáshoz.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. július 3., 12:28
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Sok falusi háztartásba ott hagyták az udvarikutakat,mert van vezetékes víz és az kényelmesebb bízva ,hogy majd ki szolgál míg a világ!Most meg csak a panasz miért nincs víz? mást se hallani,Pedig egy pompával a kútból el tudná látni a háztartást ilyen esetekben,de

 • User
  Dátum: 2024. július 3., 16:57
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Szotyorban az éjszaka öntöztek a kertészek, segítettek az esőnek, mások pedig az állataikat iktatták. A faluban van két tehén és egy ló, azok itták az éjjel a vizet.

 • User
  Dátum: 2024. július 3., 20:00
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ez ennyi „tehát megduplázódott a fogyasztás és a hálózatok nem erre a kapacitásra vannak tervezve”. Egyre melegebbek vannak, egyre több háztartásban van fürdőszoba amit használnak is de amíg újabb és nagyobb vezetékeket nem fektetnek le, addig nagy előrelépés nem lesz, hiszen a hálózat nem erre volt tervezve és azért nem is bírja ezt a nagy terhelest.