Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több év kihagyás után ismét búcsúra várják a híveket a bálványosi Szűz Mária kegyhelyre

Több év kihagyás után ismét búcsúra várják a híveket a bálványosi Szűz Mária kegyhelyre Kovászna megye

A bálványosi Grand Hoteltől 10 percnyire levő felújított, rendbetett kegyhelyet bárki számára megközelíthetővé és vonzóvá tették.

Lélekemelő lett a hely (Fotó: Jakab István Barna/Facebook)

Mint azt már korábban megírtuk, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke, Jakab István Barna kezdeményezésére a torjai Apor Gábor báró által a XIX. század végén készíttetett Szűz Mária kegyhelyet és környékét is rendezetté, a hívek fogadására alkalmassá tették az elmúlt hetekben. Az Istenanya szobrát magába foglaló kő boltívet, amely három éve rongálódott meg, helyrehozták, ehhez májusban kalákát is szerveztek és a múlt hónapban egy céggel elvégeztették a kőművesmunkát is. Jakab Barna elmondta, időközben a kegyhely környékén tereprendezést is elvégeztek, a Kovászna megyei hegyimentők segítségével pedig lépcsőfokokat alakítottak ki, hogy az idősebbek is könnyen megközelíthessék a szent helyet. A búcsúra a fából készült Szűz Mária szobor is megújul, a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola tanára, Roșca Melinda újítja fel: lekezeli a fát, újrafesti a szobrot, pótolja a hiányzó darabkákat.

Roșca Melinda,a népiskola tanára vállalta a szobor felújítását (Fotó: Jakab István Barna/Facebook)

Tímár Zoltán feltorjai plébános szerint legalább 2-300 torjai lakosra lehet számítani, legalábbis az utolsó években, amikor még megszervezték, ennyi résztvevője volt az eseménynek, amelyről azért mondtak le, mert egy fa ráesett a kő boltívre és megrongálta azt, Másik oka a többéves szünetnek, hogy pár esztendeje még nagy népszerűségnek örvendett a bálványosi hotel melletti medveles, ahova a nagyvadak számára kipakolt eledellel sok állatot vonzottak a kegyhely közvetlen közelébe, emiatt az oda vezető utat lezárták.

Derekas munkát végeztek a Kovászna megyei hegyimentők.

Szűz Mária királynő ünnepe augusztus 22-én van, a búcsút hagyományosan a rá következő első vasárnapon, vagyis többnyire a hónap utolsó vasárnapján tartják. Mivel azonban Kerekes László segédpüspök foglalt azon a napon, szombatra időzítették az eseményt. Délután 4 órakor a kegyhelyhez várják a híveket, ahol ünnepi szentmisét tartanak és megáldják a felújított szobrot.

Címlapfotó: Tamás Sándor/facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások