Több adatot kell feltüntetni

Több adatot kell feltüntetni Kovászna megye

A mezőgazdasági termelők – a törvénymódosításoknak köszönhetően – az eddigihez képest több tájékoztatással kell ellássák a piacokon elhelyezett tábláikat: az eddig is kötelező név és a termék származási helye mellett, ezután a termék begyűjtési időpontját és árát is kötelezően fel kell tüntetni. Annak jártunk utána, hogy alkalmazzák-e ezt a megyeszékhelyi, illetve kézdivásárhelyi piacokon.

A mezőgazdasági termékek piaci értékesítését szabályozó 2014/145-ös törvény utólag módosult, és kiegészült, a Hivatalos Közlöny márciusi számában pedig megjelent egy újabb törvény, a 2018/70-es is. Az említettek értelmében számos újdonság „tűnt fel a prérin”, többek között 2 évvel hosszabbodott a termelői engedély és a terményértékesítési könyvecske érvényességi ideje (az eddigi 5 évről 7-re), de azt is fontos hangsúlyozni, hogy a törvény ezek után kiterjed az engedélyezett magánszemélyekre, az egyéni és családi vállalkozókra (természetesen amennyiben a saját maguk által megtermelt mezőgazdasági terményről, termékekről van szó, és ezek forgalmazásáról).
Ugyancsak változásként említhetjük a kereskedelmi könyvecske családon belül – másodfokú rokonok –átadható használatát: amennyiben az említettek együtt laknak és közösen gazdálkodnak azzal a személlyel, akinek a nevére van kiállítva a termelői engedély: hogy csak párat soroljunk fel a fontosabb változásokból.
Az említetteken kívül fontos megjegyezni, hogy ezen túl a termelők az értékesítési helyen, jól látható módon ki kell függesszék az úgynevezett termékcímkét (eticheta de produs), azon pedig szerepelnie kell a termelő vezeték-, keresztneve mellett a termék megnevezésének, de a származási hely (helység megnevezése), a termék begyűjtésének időpontja, és az eladási ár feltüntetése is kötelező.

Kézdin még nincs tábla, de lesz
A kézdivásárhelyi piacon az elárusítók nem rendelkeznek a törvényes előírásnak megfelelő, részletes információt tartalmazó táblával, azonban a megkérdezett őstermelők is úgy vélik, jó ötlet a tábla, mert ezáltal talán még jövedelmi előnyhöz is jutnak, hiszen a vásárlók így jobban felfigyelnek a falusi árusokra, és azok friss termékeire. Megjegyezték: akár nekik kell hozni a táblát, akár a piac biztosítja azt, mindenképp üdvözlik a kezdeményezést, de a piac állapotát már kevésbé illették pozitív jelzőkkel.
Mivel a kézdivásárhelyi piacfelügyelőség vezetője, Slezinger László pont a tegnap vonult nyugdíjba, így a piacot adminisztráló Gosp-Com Kft. igazgatója, Zonda Balázs tájékoztatott a táblák helyzetéről. Elmondta, tudomása szerint az elárusító kötelessége beszerezni a törvényes előírásnak megfelelő táblát, a piacfelügyelőség szerepe pedig ezek ellenőrzése. Megjegyezte: a továbbiakban felhívják az árusok figyelmét a törvényes előírások betartására. A sokat szidott piac állapotáról elmondta: tudják, hogy nem a legfényesebb pontja a városnak, viszont tudomása szerint van elképzelés a felújítására.

Szentgyörgyön tudják ki a viszonteladó
Máthé László, a sepsiszentgyörgyi, központi zöldségpiacot adminisztráló Tega Rt. köztisztasági vállalat vezetője érdeklődésünkre kifejtette, még nem követelik a piaci árusoktól az ominózus, jóval több információval kiegészített táblákat.
– Időt hagyunk az alkalmazására: ugyanakkor nálunk ki van függesztve, tudjuk pontosan, hogy ki termelő és ki viszonteladó. Az említett változás csak formaság, nem nehezíti az eladást. Nagyobb szabályváltozásokról nem tudunk: nálunk ugyanúgy, zökkenőmentesen zajlik tovább minden – összegzett Máthé. 

Tinca Teddy, Nagy Sz. Attila

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások