Felhívás!

Tizenhárom éve a környezetvédelem szolgálatában

Tizenhárom éve a környezetvédelem szolgálatában Kovászna megye

Csütörtökön ért véget a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület tizenötödik nappali bejárós tábora. A részletekbe Ráduly Attila, a tizenhárom éve létrehozott egyesület elnöke avatta be lapunkat.

Hétfőtől négy napon át, 9 és 16 óra között tizenhat 7 és 10 év közötti gyerek vett részt a helyi Kicsid Gábor Sportcsarnokban és környékén rendezett tevékenységeken. „Ebben a vakációban ez a második Zöld Nap-pali táborunk, ahol a helyiek mellett Kovásznáról, Sepsiszentgyörgyről és Kézdiszentlélekről érkeztek a résztvevők”, fejtette ki Ráduly Attila. Megjegyezte, a változatos foglalkozások lebonyolítása tíz önkéntes segítségével valósult meg.

– A 10–16 év közöttiek számára rendezett nyári táborok résztvevői közül is kerülnek ki önkénteseink, ami az utánpótlás biztosítása miatt is fontos, hiszen a középiskola elvégzése után sok helyi fiatal, köztük önkénteseink is más településen folytatják tanulmányaikat – tette hozzá. A programokat az egyesület hagyományaihoz híven három téma köré szervezték: sport- és kézműves tevékenységek, illetve a szociális érzékenység fejlesztése. A reggeli torna mellett a résztvevők asztaliteniszeztek, fociztak, kosárlabdáztak és kerékpároztak is.

– Meghívottjaink is voltak, szerdán Oláh Attila paralimpikon, a Kendu Egyesület elnöke közreműködésével bringás akadályversenyt rendeztünk, míg a zárónapon Lénárt Paula egykori profi kosárlabdázó vezette be a résztvevőket a sportág rejtelmeibe. A kézműves tevékenységek is a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás jegyében történtek, például a gyerekek a nekük nem tetsző rajzaikat nem eldobták, hanem felhasználták az origamihoz, ahogy vécépapír-gurigából is csodás pillangókat készítettünk. Emellett örmény önkénteseink jóvoltából interkulturális programjaink is voltak, hogy a bejáró gyerekek más országok kultúrájával is ismerkedhessenek.

Ráduly felidézte az egyesület létrejöttének pillanatát is. „Egyetemi szobatársaimmal, Szabó Attila titkárral és Bíró Levente alelnökkel alapítottuk az egyesületet. A csíkszeredai Sapientia EMTE-n végeztem szociológia és vidékfejlesztés szakon az alapképzést, és az államvizsga-dolgozatom témája a kézdivásárhelyi fiatalok közéleti szerepvállalása volt. Akkor döbbentem rá, hogy a városunkban tevékenykedő civil szervezetek között nem volt a fiatalokat tevékenységeibe bevonó »zöld szervezet«. Így, mondhatni, hiánypótlóként jött létre egyesületünk”.

A 2011-ben akkreditált szervezet tevékenységi köre túlmutat a környezetvédelem és a környezettudatosság népszerűsítésén. „Minden olyan szervezettel együttműködünk, amely egy közös cél érdekében akar jót tenni. Így vállaltuk fel az évek során a különféle sporttevékenységek szervezését, iskolákban is tartunk foglalkozásokat, továbbá nemzeti esteket, társalgási klubokat is rendezünk határon túli önkénteseinknek köszönhetően, illetve csereprogramokon keresztül helyi önkénteseinknek biztosítunk külföldi tapasztalatszerzési lehetőségeket”, sorolta.

Az idei szülinapot együtt ünnepelte a csapat. „Roppant büszke vagyok az önkénteseinkre, akikkel július 23–24-én a Szent Anna-tónál sátoroztunk, egyebek mellett csónakáztunk, és gyalogtúrát is szerveztünk a Bálványos-várhoz. Célunk a jövőre nézve is a környezettudatosság és a civil kurázsi fejlesztése”, summázott. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.