Felhívás!

Tíz vaddisznó hullt el

Tíz vaddisznó hullt el Kovászna megye

Mint arról már beszámoltunk a múlt héten, Háromszéken újra felütötte fejét a sertéspestis, ezúttal egy vadaspark vaddisznói fertőződtek meg, és hullnak el. Elsőre 3, majd a hét elején újabb 7 tetemre akadtak a park területén.

Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos elmondta, hogy a Szacsva közeli vadaspark működtetői február elején három elhullt vaddisznót találtak a területükön, innen indult minden. A tetemekből a szakemberek azonnal mintát vettek, és a bevizsgáltatás után hamar kiderült, hogy sertéspestis-fertőzésről van szó.

– Ez egy bekerített terület, így aránylag jobban lehet felügyelni a kór terjedését, mint azoknál a vaddisznóknál, amelyek elcsatangolhatnak. Az incidens után megtartottuk a válsággyűlést, aminek alapján jóváhagytuk az intézkedési tervet.

Azóta, február 15-én, hétfőn újabb 7 tetemet találtak a vadaspark területén, ezekből is mintát vettünk, és jelenleg várjuk az eredményeket. A tetemeket a környezetvédelem felügyeletével szakszerűen elásták. Egy felmérés is készült – a vaddisznókat nehéz ugyan megszámlálni, de – körülbelül 180 vaddisznó van a területen – részletezte a megyei főállatorvos.

Érdeklődésünkre kiderült, hogy a vadaspark működtetői hetente kell jelentsenek az illetékes hatóságoknak, illetve azonnal kell jelezzék az elhullt állatokat, hiszen ezekből mintát kell vegyenek.

– A vadaspark környékéről, de a megye területéről sem jeleztek beteg elhullott állatokat – nyugtatott dr. Sikó, kifejtve, sajnos országos szinten tovább terjed a kór mind a vaddisznó-, mind a házisertés-állományban. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. február 19., 9:12
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ha egy bekerített területen nem tudják megszámolni, akkor, hogyan számolják meg a szabadban? Ha meg nem tudják megszámolni, mi alapján kezelik az állományt? Itt nagyon bűzlik valami…
  Igazgató úr, mi az eljárás, ha a szabadban elhullott, bizonyítottan fertőzött állatokat találnak? Mi az eljárás ha egy gazdaságban hullanak el állatok a kór miatt, netán egy farmon?

 • User
  Dátum: 2021. február 19., 10:23
  ÉRTÉKELÉS: 24

  Ossze vissza beszel mint mindig a foallatorvos ur! Ha egy gazdasagba le kellett olni minden disznot ott ahol kaptak pestisest, akkor itt miert nem kell? A kornyek vadaszteruletei tele vannak dogokkel es on ki meri jelenteni hogy nincs veszely, Bodok, Dalnok, Zagon, Rety es Komando is tele van mert azt se irja az allatorvos ur hogy a kertbe most ilyen jarvany idejen hoztak disznokat Iasibol es Dambovitrol is es most csodalkozunk hogy kerult ide pestis. Amit szabad egyeseknek nem szabad kettosoknek!!!!!
  Doktor bacsi menjen nyugdijba mert jobban jar az egesz megye!!