Felhívás!

Tisztelgés és főhajtás

Tisztelgés és főhajtás Kovászna megye

A brassói magyar királyi 24. honvéd gyalogezred I. világháborús történetét bemutató szabadtéri kiállítás tiszteleg a hősök és áldozatok előtt a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren tegnap délelőttől, és december 5-ig tekinthető meg. Ünnepélyes megnyitóján a számos diák és érdeklődő mellett jelen voltak a város és megye választott elöljárói is.

A pannókon látható háromnyelvű (magyar, román, angol) szöveg mellett korabeli tábori levelezőlapok, fényképek és térképek segítik az ezred történetébe és mindennapjaiba való betekintést. A tárlatot fiatal történészek és képzőművészek kezdeményezték.

A jelenlévőket köszöntő és az ezred történetét tömören ismertető Nagy Zoltán történész után Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tartott beszédet az egybegyűltekhez.

„A mögöttünk hagyott évszázad igen keserű bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy bármilyen csábító és ígéretes szavakba is burkolták száz évvel ezelőtt a gyulafehérvári ígéreteket, az sok minden volt, de sem a románok, sem a magyarok számára nem hozta el sem a szabadságot, sem a jólétet. A mai Románia nem azért van bajban, mert a román emberek vagy a magyar emberek kudarcot vallottak, hanem azért, mert a hibát hibára halmozó bukaresti vezető politikusok vallottak kudarcot. Ennek az országnak olyan vezetőkre lenne szüksége, akik olyan nagyszerűek, mint azok, akik száz évvel ezelőtt a fronton harcoltak. Békeidőben egy ország akkor győztes, ha képes teljesíteni saját polgárainak akaratát. Tehát azt várjuk el a 100 éves Romániától, hogy teljesítse a román és magyar emberek akaratát” – fogalmazott Tamás Sándor, aki felidézte, két évvel ezelőtt hozták létre a Háromszéki Centenáriumi Társaságot, amelynek célja, hogy a Háromszék vármegye területén 100 esztendővel korábban lezajlott fontos történések naptárát összeállítsa és a rájuk való megemlékezéseket előkészítse. Különös tekintettel az I. világháború harci cselekményeire és azok résztvevőire.

Így kerülhetett sor 2016. október 15-én Ojtozban az I. világháború idején ott katonai szolgálatot teljesítő Márton Áron, későbbi római katolikus püspök emléke előtti tisztelgésre, majd egy sor rendezvény után a mai kiállítás megnyitására is. És mindezt saját erőből valósították meg, ugyanis a kormány egy árva vasat sem adott rájuk. Talán azért, mert nem arról szóltak, amiről hallani akart, hanem az igazságról – tette hozzá a politikus.

– Kötelességünk minden alkalmat megragadni, hogy történelmünk eseményeit a nagyközönség elé tárjuk, és egyúttal fejet hajtsunk hőseink emléke előtt – jelentette ki végezetül Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.