Felhívás!

Tisztelgés a Föld napja előtt

Tisztelgés a Föld napja előtt Kovászna megye

Egy év kényszerű kihagyás után, április 23–25. között Kézdivásárhelyen tizenegyedik alkalommal rendeztek Tavaszi Zöld Napokat. Az érdeklődők kerekasztal-beszélgetésen, sportvetélkedőkön, csemete-ültetésen és előadásokon vehettek részt.

– A rendezvénysorozat célja az, hogy ne csak április 22-ét szenteljük a Föld napjának. A Tavaszi Zöld Napokon kívül nincs más olyan rendezvény Háromszéken, amely három napon át, minden korosztályt megszólítva, úgynevezett „zöld dolgokról” szól – hangsúlyozta elöljáróban Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület (ZNE) elnöke.

A rendezvénysorozat pénteken a Sportszálló társalgójában a Civilek Háromszékért Szövetséggel (CIVEK) közösen rendezett ke­rek­asztal-beszélgetéssel kezdődött. „A kézdiszékiek mellett jelenlévő erdővidéki és sepsiszéki civil szervezetek képviselőivel kielemeztük, hogy tavaly, a pandémia évében mit sikerült megvalósítani, emellett a CIVEK által meghirdetett Év önkéntese kiírásra beküldött pályázatok kiértékelési szempontjainak korszerűsítéséről, az idei projektekről és együttműködési lehetőségekről is szó volt, ugyanakkor új CIVEK-tagszervezetet is köszönthettünk, a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanácsot (SZTT)” – sorolta Ráduly Attila.

A folytatásban a sportcsarnok parkolójában a helyi sportirodával és a Kendu Egyesülettel közösen több kategóriában kerékpár-lassúsági vetélkedőt, majd a Sinkovits Stadionban főként ovisok részvételével amatőr futóversenyt rendeztek. Szombat délelőtt az egyesület önkéntesei és civilek a stadion lelátója mögötti téren gyülekeztek a meghirdetett csemeteültetésre. „A faültetés évről évre része a rendezvénynek, idén több mint harminc gyertyánt plántáltunk el. Nem véletlenül esett a választás a lelátó mögötti zöldövezet peremére, hiszen azon gyakran áthajtanak gépkocsikkal, esős időszakban sártengerré alakítván a teret. Ugyanakkor a stadion bejáratánál is pótoltuk a vandalizmus áldozatául esett csemetéket. Önkénteseink mellett a sportiroda alkalmazottai, a Bod Péter Tanítóképző néhány diákja és több család is segített az akcióban. Ezúton is köszönet mindannyiuknak, emellett a helyi önkormányzatnak a rendezvénysorozat támogatásáért, továbbá a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete tagjainak a szendvicskészítésért.”

Dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester nemcsak a hely önkormányzat képviselőjeként, hanem cselekvő résztvevőként volt jelen az eseménysorozat mindhárom napján. „Civilként a szakmám kötelez a részvételre. Korábban is mindig együttműködtünk az egyesülettel, lehetőségeimhez mérten segítettem őket. Magától értődő, hogy az önkormányzatnak támogatnia kell bármit, ami »zöld«, ami mozgás, illetve egészségről szól. Sok kicsi összegyűl, és egy kis munkával hátha zöldebbé tudjuk tenni városunkat, hiszen ez a fenntarthatóság egyik alappillére”, fejtette ki lapunknak.

Vasárnap a Vigadóban előadásokat hallhattak az érdeklődők: Fülöp Róbert alias Székely Vegán a tudatos életmód és önellátásról, dr. Szilveszter Szabolcs környezetmérnök a „kék aranyról” – a vízről osztott meg tényeket és számadatokat, Rancz Zsolt amatőr sportoló a mindennapi motivációról, Szőcs Csongor őstermelő a Greenfarm projektről, míg Kiss Zoltán villamosmérnök a honi rádió-amatőrizmusról tartott előadást. Az előadássorozatot a Bod Péter Tanítóképző diákjai által előadott dalok színesítették.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások