Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tiltakozott a Moyses-díj odaítélése ellen

Tiltakozott a Moyses-díj odaítélése ellen Kovászna megye

Október 23-án, szombaton a marosvásárhelyi Szokoly Elek emberjogi aktivista, közíró feleségével, Smaranda Enache asszonnyal, a Pro Európa Liga alapító tagjával és ügyvezető társelnökével együtt érkezett Barótra, ahol részt vett az 1956-os forradalom megemlékező ünnepségein.

Hirdetés
Hirdetés

Szokoly Elek megemlékező előadást tartott Moyses Mártonról, akit a legjobb barátjának nevezett, s aki, mint ismeretes, tiltakozásul a romániai diktatúra túlkapásai ellen 1970 februárjában Brassóban, a kommunista párt székháza előtt benzinnel leöntötte és felgyújtotta magát. Három hónappal később a baróti kórházban halt bele sérüléseibe.

Előadásában Szokoly Elek érdekes kijelentést tett a nemrég Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, a székely terrorper áldozatainak odaítélt Moyses Márton-díj kapcsán: azt mondta, hogy ez a Moyses Márton képviselte értékek semmibe vételét, hősiességének megtagadását jelenti.

„Nem vonom kétségbe az elítélt fiatalemberek ártatlanságát, de Moyses Márton-díjjal kitüntetni olyan embereket, akiknek értékrendjei köszönő viszonyban sincsenek Moyses Márton értékrendjével, ez ellen kénytelen vagyok tiltakozni” – mondta Szokoly, hozzáfűzve, hogy az utókor könnyen felhasználja az elődök hősiességét, azt manapság könnyen ki is lehet sajátítani.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 26., 8:37
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Igaza van A ket fiatal feszegette a hurokat es almaban sem gondolt arra , hogy egy piti dolog miatt kemenyen meg kell bunhodniuk. A roman felemas igazsagszolgaltatas csinalt beloluk martirt azzal , hogy elrettento peldakent kemeny es igazsagtalan buntetessel sujtotta oket.

 • User
  Dátum: 2021. október 26., 10:30
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Ez igaz, hogy a vármegyések elitélésének jogi háttere sántít, de attól még a Moyses Márton díjat nem szabadott volna odaítéljék nekik, mivel Beke és Szőcs hátterében nemcsak az igazságtalan ítélet, hanem rengeteg jobbos támogatói pénz is megfordult. Moyses meg nem pénzért gyújtotta fel magát.

 • User
  Dátum: 2021. október 27., 11:17
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Tisztelt Szokoly Elek. Ön mennyire ismeri a két fiatalember „értékrendjét”, hogy ilyet nyilatkozik? Hát válaszolok: köszönőviszonyban sincs. Ezek után Ön szerint aki Bethlen Gábor díjat kap az Erdély fejedelme kell legyen, a Gábor Áron díjas ágyugolyó általi halállal kell meghaljon és a Moyses Márton díjas fel kell gyújtsa magát, hogy méltó legyen ezen díjjakra?