Felhívás!

Tiltakoznak a jegyzők

Tiltakoznak a jegyzők Kovászna megye

Tegnap a kézdivásárhelyi bíróságon is egy órán át beszüntették a munkát a bírósági jegyzők, tiltakozva az alkotmánybíróság azon döntése ellen, miszerint ők nem jogosultak a bírókat és ügyészeket illető fizetésemelésre. Elmondásuk szerint csak az ún. kisegítő személyzetet különböztetik meg, és pont azok, akiknek a törvényesség szellemét kellene betartaniuk.

A bíróság előtt tucatnyi személy tartott a kezében Protest (Tiltakozás) feliratú lapokat, egy másikon – szintén románul – az Igazságot az igazságszolgáltatásban felirat szerepelt.
Országos megmozdulásról van szó – tudtuk meg Pascu Edit bírósági jegyzőtől, Kézdivásárhelyen csak tegnap szüntették be a munkát, de amennyiben jogaik nem érvényesülnek, akkor továbbra is támogatják a Projust Szakszervezet követelését, ami ha nem valósul meg, általános sztrájkba torkollhat.
A szakszervezet úgy fogalmaz, hogy az ügyészek és a bírók kérték a fizetéskiegészítésük belefoglalását a 2017-es büdzsébe – de csak a sajátjukat –, ami ellentmond annak, hogy a bérezés az egész igazságszolgáltatási „családra” vonatkozik.
„A bírósági, törvényszéki jegyzők nagyon le vannak terhelve, este és hétvégeken is dolgozunk, rengeteg a dosszié. Esetünkben nincs olyan, mint a bíróknál, hogy 25 év után jár a szolgálati nyugdíj, ugyanúgy dolgozunk, mint más, de nagyon nagy a stressz. Ilyen körülmények közül ki éli meg a nyugdíjkorhatárt” – teszik fel a kérdést. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások