Felhívás!

Tesztelik a személyzetet

Tesztelik a személyzetet Kovászna megye

Tamás Sándor megyetanácselnök, András-Nagy Róbert kórházmenedzser és Roșu Mátyás orvos igazgató szerda délelőtt videokonferencián tájékoztatta a sajtót a legújabb járványügyi fejleményekről, illetve a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban zajló folyamatokról.

Mint megtudtuk, a kórház megkötötte a Pro-Vitam magánklinikával a szerződést ezer teszt elvégzésére. Elsősorban az egészségügyi személyzetet tesztelik, közülük leghamarabb a fertőzéseknek leginkább kitett dolgozókat a sürgősségi osztályon, a radiológián, az imagisztikai és a fertőző osztályon, de azokra a kismamákra is kiterjed a szűrés, akik rövid időn, napokon belül szülhetnek és korábban a pozitívan tesztelt orvosokkal, személyzettel kerültek kapcsolatba.

Tamás Sándor elmondta, Kovászna Megye Tanácsa a szentgyörgyi, illetve a Szentgyörgyről átirányított szülészeti és nőgyógyászati esetek miatt igen leterhelt kézdivásárhelyi, illetve a baróti kórháznak is támogató programot dolgozott ki, hogy rugalmasan tudják kezelni a járványügyi helyzeteket. Hasonlóképpen a megyében dolgozó 103 háziorvost is segítik fertőtlenítő- és védőeszközökkel, ha az önkormányzatok kérik.

Jelen pillanatban 14 bizonyított koronavírusost és 5 gyanús esetet látnak el a kórházban – közölte Roșu Mátyás a mindenkit leginkább érdeklő tényt – de, mint mondta, elég sok fertőzésgyanús beteg kezdett jelentkezni a sürgősségen. A korábban pozitívan diagnosztizált orvoskollégák állapotára vonatkozóan is informált: ketten még tüdőgyulladásosak, egyikük állapota jó, másikuké kielégítő.

A kórházból akkor engedik haza a koronavírusos betegeket, amikor két egymás utáni, a 12. és 13. napon elvégzett tesztjük negatívnak bizonyul, de ez a procedúra változhat, ha több eset lesz – prognosztizálta Roșu.

Több jó hírt is közölt András-Nagy Róbert kórházmenedzser: kedd estétől feloldották az intenzív osztály karanténját, az ott dolgozó 38 személyből 28 visszatérhetett a munkába, mivel teszteredményeik negatívak. A kórház működésének átszervezésével felkészültek mintegy 250 koronavírusos és 60 gyanús eset ellátására. Két és félszeresére növelik a kórház oxigénellátottságát, üzembe helyeztek egy komputertomográfot, jövő héten a másikat is elindítják. Így majd külön helyiségekben tudják majd vizsgálni a fertőzött és nem fertőző betegeket, addig két turnusban, fertőtlenítésre beiktatott szünettel zajlanak a konzultációk. Végül az is örvendetes, hogy tegnap kiengedték a szentgyörgyi kórházból az első gyógyult koronavírusos pácienst.

Nagy erőfeszítéseket tesznek az intézmény munkatársai, hogy beszerezzék a személyzet számára a védőeszközöket, jelenlegi tartalékuk egy-másfél hétre elég, de nagyon átgondoltan használják azt is – mondta András-Nagy. Kérdésre válaszolva azt is elárulta, a kórházi személyzet tagjaiból még 96-an vannak elkülönítésben, de folyamatosan hívják őket vissza, ahogy érkeznek a negatív teszteredmények.
Egy orvos, egy asszisztens és egy ápoló adta be a napokban a felmondását a járvánnyal összefüggésben, tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Az előbbi esetben tulajdonképpen közös megegyezésről van szó, az idős, fertőzésnek kitett orvos a háttérből továbbra is segíti a kórház munkáját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 2., 9:23
  ÉRTÉKELÉS: 1

  En nem ertem hogy fogadjakel a felmondast ebben az idoszakban.Ez nem olyan mintha egy katona dezertalna(megszokne).En ugy vettem eszre hogy ahany korhaz annyifele torvenyt alkamaz!!!!

 • User
  Dátum: 2020. április 2., 10:49
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A cikkből az tűnik ki,hogy a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban nincsenek tesztek. “Mint megtudtuk, a kórház megkötötte a Pro-Vitam magánklinikával a szerződést ezer teszt elvégzésére. Elsősorban az egészségügyi személyzetet tesztelik, közülük leghamarabb a fertőzéseknek leginkább kitett dolgozókat a sürgősségi osztályon,….”irja a cikk szerzője.Akkor lassan érthető lesz,hogy milyen szinten a Megyei Surgősségi Korház.

  • User
   Dátum: 2020. április 2., 11:37
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Nincs gépük, mint ahogy sok helyen nincs, más országokban se. Erre kaptak pénzt és gyűjt a Rotary is, de nem olyan egyszerű beszerezni, beletelik egy kis időbe, amíg megérkezik.