Felhívás!

Testkamera a rendőröknek

Testkamera a rendőröknek Kovászna megye

A hónap utolsó munkanapján megtartotta havi rendes ülését Kovászna Megye Tanácsa, amelyen 25 tanácsos volt jelen a hivatalban lévő a 31-ből. Az ülésen részt vett Ivaşcu Marius Daniel rendőrfőbiztos, a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is.

A napirend egyik pontja arra vonatkozott, hogy testkamerával (BodyCam) szerelik fel a Kovászna megyei rendőrség bevetésen lévő egységeit.

– Ez egy plusz biztonsági intézkedés, és a tüntetéseken is fel lesz tűzve a rendőrök egyenruhájára, így lehetővé teszi a történések utólagos ellenőrzését. A rendőrség mindenben betartja az Európai Unió adatvédelmi rendeletét (GDPR) – közölte Marius Daniel Ivaşcu.

Az elképzelés szerint a tizenöt kamerát a megyei tanács vásárolná meg, és a tanács tulajdonában is maradna, a rendőrség ingyenesen kapná használatba. A főkapitány indítványozta a határozat módosítását, hogy megoldható legyen a lakosság törvényes tájékoztatása a kamerák használatáról, amit nem fogadott el helyben a tanács. Tamás Sándor tanácselnök arra kérte Ivaşcut, írásban terjessze be javaslatait, hogy ezeket a szakbizottságok megtárgyalhassák. A plénum a szeptember 9-én esedékes havi rendes ülésen tér vissza a kérdésre.

Ide tartozik, hogy a testület Tamás Sándort választotta a néhai Bodó Lajosnak a Területi Közrendi Hatóságban (ATOP) üresen maradt helyére. A megyetanácselnök azt mondta: fontos a rendőrség felszerelése, fontos a reakcióidő csökkentése, de legalább ennyire fontos a rendőrség hozzáállása is a helyi ügyekhez. Az ATOP tagjaként több lehetősége lesz arra, hogy felvessen néhány ügyet, például azt, amelyben – állítólag – székely zászlóra cserélték az ismeretlen román katona mellett lévő román zászlót, amelyet több mint három éve lebegtet a rendőrség, de eddig egyetlen bizonyítékkal sem jött elő. Tamás Sándor a mai megyeinfóra ígért részletesebb tájékoztatást.

A tanács jóváhagyta a sepsiszentgyörgyi Közművek Rt. alaptőke-emelését. Ennek tevékenységével kapcsolatban Balázs Attila néppártos képviselő súlyos bírálatotokat fogalmazott meg.
– A cég kézdivásárhelyi munkái kritikán aluliak, egy-egy gödröt kiásnak, két-három hónapig ott van, a víz minősége kifogásolható, és a nyomással is gond van, a harmadik-negyedik emeltre vagy felmegy a víz, vagy nem – sorolta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tanácsosa, aki arra is kíváncsi lenne, hogy a cég „miért vesztett el pályázati pénzeket, és derült-e ki az, hogy ki a felelős ezért”.

Tamás Sándor kézdivásárhelyi lakosként „jogosnak” minősítette a kritikát, és azt mondta: a most megszavazott 2,2 millió lejes tőkeemelés is éppen azt szolgálja, hogy „lehessen már valahogy befejezni” a Kézdivásárhelyen megkezdett munkálatokat.

A testület döntött arról, hogy társul a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházzal a Flow 3 – Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál kulturális és színházi rendezvény szervezése és finanszírozása érdekében, és elosztotta a 2019–2020-as versenyidényre sporttámogatásra elkülönített összegeket is. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.