Felhívás!

Téltemetés Bölönben

Téltemetés Bölönben Kovászna megye

Bár a farsangi felvonulásnak hagyományosan egyben a téltemetést is kellene jelentenie, úgy tűnik, idén Tél tábornok megmakacsolta magát, és nem engedte, hogy a bölöni maszkurák a sírját végleg megássák.

Szombaton, Erdővidék utolsó farsangi alkalmán meglehetősen zimankós időjárás köszöntött Bölönre, a farsangi menetnek, valamint a kísérőknek olykor erős havazással, csípős széllel kellett megbirkózniuk. A hagyományápolókat mindez nem igazán zavarta. A felvonulás, ahogy az már évek óta lenni szokott, a kora délelőtti órákban elindult a falu központjából, kitérve először az unitárius templomhoz, majd a református papilakhoz.

„Tűnjön a sötétség, jöjjön a világosság! – adta meg a jelszót Kozma Albert unitárius lelkész a farsangolóknak. Ezzel nyilván nem csak a természeti erők előidézte sötétségre utalt, de az emberi sötétségre is, mindazok okulására, akik miatt fiataljaink szülőföldjüket elhagyni kényszerülnek, akik anyanyelvünket, hagyományainkat minduntalan a legsötétebb zugokba dugnák; azok okulására, akik nem a tavaszi derű útjaira, hanem inkább a téli homály kátyúiba terelnék közösségünket.

A bölöni fiatalok értik, értették ezúttal is az üzenetet. Akácsos Zsolt farsangparancsnok felügyelete alatt végigjárták a falut, majd elégették a gonoszság szellemeit, bízva abban, hogy végül, a tél utolsó támadásának elültével jobb év köszönt nem csak falujukra, Bölönre, de az egész erdélyi magyarságra. A bölöni farsangot idén a helyi kulturális és ifjúsági egyesület szervezte, továbbéltetve a hagyományt, kicsalva a kapualjakba az öregeket is. Egyikük, a 83 éves Pál András bácsi elmondta, örvend, hogy még hallhatta szólni az utcán a fúvószenét, és a felvonulók láttán emlékezhetett fiatal korának farsangjaira.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.