Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Teljesen átszervezik a megyei kórházat

Teljesen átszervezik a megyei kórházat Kovászna megye

Átszervezik a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház osztályait, megemlik a kapacitást, alkalmazkodva a jelenlegi állapotokhoz – mondta online sajtótájékoztatón a kórház menedzsere András Nagy Róbert. Az átrendezés, fertőtlenítés és osztályok kialakítása már elkezdődött. 

Hirdetés
Hirdetés

Ezek az átszervezések már szerdán megkezdődtek, elfogadták a felkészülési tervet, hogy miként fogadják a koronavírusos betegeket. Zajlik az osztályok kiürítése, az átszervezés és fertőtlenítés – mondta András Nagy Róbert, menedzser. 

A főépületet átadják a koronavírusos esetek kezelésére 

A fertőző épületét meghagyták úgynevezett tartalék épületnek, a főépületet pedig átadják a koronavírusos betegek kezelésére – ez az egyik legfontosabb intézkedés.  Az intenzív terápia a jelenlegi a helyén megmarad, ott kezelik a pozitív teszttel érkező betegeket, mivel itt nagyobb kapacitást tudnak biztosítani, mint a fertőző osztályon, annak rendeltetése  a jövőben a kisegítő személyzet és a kevésbé súlyos koronavírusos betegeknek, illetve a gyanús eseteknek az elkülönítésére szolgál. A főépületet fenntartják a COVID19-cel fertőzött súlyosabb esetek kezelésére, valamint kettéválasztják a radiológiai osztályt is. A főépületben marad a koronavírusos és koronavírus gyanúval érkező betegek számára a radiológia, míg a belgyógyászat épületébe költözik az MR és a sürgősségi CT, illetve más patológiák diagnosztizálása.

Átcsoportosítják az osztályokat 

 A belgyógyászat épületében hagyják, de kevesebb ágyszámmal működik a neurológia, kardiológia, gyerekgyógyászat, valamint a más belgyógyászati eseteket is itt látják el.  A régi kórház épületébe csoportosítják át a belgyógyászati eseteket, illetve a szemészeti osztály helyére kerül a sebészet, ahol sürgősségi sebészeti beavatkozásokat tudnak végeznek ezután és két műtőt is kialakítanak. Az ortopédia az orrfül-gégészet helyére kerül külön műtővel az osztály részére. 

Az intenzív osztály lezárása áthúzta a az onkológiai kezelésre várók helyzetét – magyarázta az igazgató, és mivel  jelen pillanatban nagyon kitett betegekről van szó és nem akarják veszélyes helyzetbe sodorni őket. Az az elképzelés, hogy felköltöztetik a fertőző épületébe a tüdőgyógyászatot és ők látják el a COVID-gyanús betegek és más tüdőgyógyászati patológiák kezelését is. Amikor kiürítették és fertőtlenítették a tüdőgyógyászatot, az épület felső szintjén, külön bejárattal, a főbejárattól elválasztva oldják meg az onkológiai betegek bejárását és a tüdőkórház épületében lesznek kezelve a jövőben.

– Azt szeretnénk, hogy akinek nem halaszható a kemoterápiája, őket ebben az időszakban is fogadják – mondta az igazgató. 

A kórházigazgató azt is elmondta, annak ellenére, hogy a tegnap pozitívan tesztelt egyik beteg megfordult a sürgősségen, nem indokolt annak bezárása, ugyanis nem volt akkora kontaktja a betegnek. Elsődleges kontakt a szemtől szemben való érintkezés, ráköhögés vagy tüsszögés a beteg részéről másokra – hangsúlyozta az igazgató.

Negyedére csökkent a sürgős esetek száma

Az egészségügyi intézményben egyébként negyedére csökkent a sürgősségi esetek száma, korábban napi 100 esettel is jelentkeztek, a napokban mintegy 30 eset volt. A kórház kapacitását egyébként 100 betegről 350-re növelték.  Ez a vírusjárvány átalakítja az egészségügyi rendszert – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy most látni, hogy melyek az igazán sürgős esetek. Azt is elmondta, a kórház alkalmazottai idegesek és feszített tempóban dolgoznak, viszont nincs pánik, felmérik a helyzetet és reméli nem jön el az az idő, hogy a személyzet még inkább megfertőződik és néhány hónap múlva majd úgy emlékszik mindenki, hogy potyára volt az idegeskedés. 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 27., 15:53
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Persze ohy csökkent a sürgősségi esetek száma amikor a kapus nem engedi be a betsegeket a kapunál, 77 éves bácsit Urológiai problémával elkuldtek a kaputól

  • User
   Dátum: 2020. március 27., 22:30
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Pontosan, amit most a laikus szem nem lát életveszélyesnek, azt inkább halasztja, próbálja okosba megoldani. A családorvos ír valami gyógyszert a tünetekre, aztán lesz valahogy, csak túléljük ezt az időszakot. De ne tévesszen meg senkit, a probléma marad, sőt súlyosbodhat!!!

 • User
  Dátum: 2020. március 27., 17:52
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Minden tisztelet a korházi alkalmazottak előtt de ne feledkezzünk meg a nem egezség ügyi alkalmazottakról sem mert ezt a sok kőltőztetést ők végzik erőltetett tempóval elkülőnőlve a családtól hogy a jővendő betegeket megfelelő modon tudják fogadni és kezelni nagy taps jar nekik ők az elők akik fertőtlenités után bemennek s megnézik minden renbe van müszkilag mert gépek nelkül nem lehet gyógyitani de sok estbe nekik nem jut védőfelszerelés MINDEN ELISMERÉS ŐKET IS MEGILLET MERT EZ EGYAPAT MUNKA

 • User
  Dátum: 2020. március 27., 19:51
  ÉRTÉKELÉS: 1

  ezek utan”koronavirusos fertozesek a dokiknal”-a menedzser meg dolgozik?!
  nem az o feladata lett volna ezt felugyelni,menedzselni!!!!! sajnos mukodik az RMDSZ

 • User
  Dátum: 2020. március 27., 21:05
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nem lesz jó vége!😭 Pár perce legalább 10 autó haladt végig rendőri kisérettel! Minden “adófizetőt” hazahoznak! Még vagy 10 nap és az olaszok sorsára jutunk! Annyi különbség, h az adófizetőnek már nem fog jutni ágy a cselentánóknál szakosodott csürhe miatt!!!

 • User
  Dátum: 2020. március 28., 12:25
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Felhivom Romania vezetosegeinek figyelmet arra a szornyu jelensegre amit ma a Digi tv is bemutatott, hogy nem eleg az, hogy naponta majdnem 1000 halott van Olaszorszagba a jarvany miatt, most egy ujabb jelenseg is folutotte a fejet. A penz nelkul es elelmiszer nelkul maradt emberek elkeseredese, akik szembealltak a rendorseggel es kovetelik, hogy az allam vagy adjon penzt ,vagy lassa el oket elelmiszerrel. A tores zuzastol sem riadtak vissza, amint a bemutatott filmecsken lathattuk. Politikusok, megyevezeto prefektusok, emberek. Nalunk, amint ebbol az ujsagbol is olvashato, mar elkezdodtek a lopasok, betoresek. En most figyelmeztetlek benneteket, hogy ha nem szervezitek meg a lakasukban otthon ulok elelmiszerellatasat kb.egy honapon belul, akkor neplazadasnak es egyeb engedetlensegeknek fogtok elebe nezni. Nem akarom most reszletesen folsorolni, hogy meg minek, mert celom es szandekom nem a megfelemlites, hanem pontosan az ilyen jellegu katasztrofa elkerulese. Nem hiszem el, hogy egyetlen ep eszu es ep elmeju ember is el tudja kepzelni azt, hogy valaki etlen szomjan otthon uljon. Ugyhogy most lepjenek a megyek vezetoi ebben az iranyban, mig nem lesz tul keso, mert az ehes embertomegeknel csufabb es vadabb dolog nem letezik a vilagon. Termeszetesen csak abban az esetben, ha meg meg akarjak ezt az orszagot menteni a vegso pusztulastol. Mert ugy latom, hogy egyesek meg elkepzelni sem tudjak, hogy mi fog a kozeljovoben tortenni, ha most nem intezkednek ebben az ugyben ,amig nem lesz tul keso ! Az ehezo tomegekre majd kuldhetitek a folfegyverzett katonakat es a rendoroket, mert az ehes ember nem riad vissza semmitol. Meg a halaltol sem !

 • User
  Dátum: 2020. március 29., 10:35
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Azért érdekes egy helyzet van. Látom, egyesek adományokat kezdtek gyüjteni a korházaknak. Csak egyet mondjanak meg: Több évtizede fizetem a Cass-t, jóformán nem kaptam érte semmit, két hete semmi jövedelmem sincs a helyzetnek köszönhetően, a kötelező adónemek továbbra is vonódnak le, miből adnék még nekik is?