A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Teljes gőzzel aratnak

Teljes gőzzel aratnak Kovászna megye

A hét végén gőzerővel arattak Háromszék-szerte. A gazdák július 18-án már egyszer elkezdték a betakarítást, de néhány nap után fel kellett függeszteni a munkálatokat, hisz az eső miatt a föld is puha lett, és a gabonát sem lehet nedves kalásszal learatni.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője azt mondta: annyi eső esett, amennyi kell, és akkor, amikor kell, ilyennek kell lennie az időjárásnak. Most azt mondja: ez most nem olyan volt.
– Amikor kellett volna, április–májusban, nem esett, amikor nem kellett volna, június–júliusban, akkor viszont igen, sokszor megállás nélkül. Összességében lehet, hogy nem lett több eső, mint amennyi kellene, csak nem akkor lett, és nem annyi, amennyi, és amikor kellett – szemléltette az igazgató a földművelés „szépségeit”.
A szakember azt mondja: ez az eső a vízigényes kultúráknak is „kicsit sok kezdett lenni”, a gabonának meg egyenesen ártott: olyan nedves volt a levegő, hogy a szemek „azt hitték”, hogy vegetációba kell indulni, és helyenként kicsíráztak. Az eső alatt nem csak azért nem lehetett aratni, mert a viszonylag nehéz gépeknek puha volt a föld, hanem azért sem, mert nedves volt a kalász.
– Aratni úgy kell, hogy „viszkessen a bőröd”. Ha nem poroz a cséplőgép után, az rossz. Elvileg a kombájn levágja a kalászt, de a nedves szemek utólag befüllednek, és a termény tönkremegy – magyarázta az igazgató.
A termény egyelőre „megvan”, a nedves időjárás miatt azonban valószínűleg sütőipari szempontból gyengébb minőségre lehet számítani – véli Könczei.
A megyében 23.109 hektáron vetettek búzát (őszit és tavaszit összesen), 957 hektáron rozst, 2411 hektáron tritikálét (a búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféle, takarmánynövény), 785 hektáron őszi árpát (ezt az esőzések előtt teljes egészében sikerült betakarítani), 1455 hektáron tavaszi árpát, 1275 hektáron zabot. Nem túl jó hír, hogy a 3224 hektár repcéből is 100 hektárnyi „lábon van”, amiből „már kétséges, hogy lesz valami” – sorolta Könczei.
Ahogy azonban az idő felmelegedett, „aratunk ezerrel” – mondja az igazgató.
– Most az a helyzet áll fenn, hogy tulajdonképpen mindent is csépelünk, ahová jut kombájn. Egyszerre dolgoznak a gépek a repce-, búza-, rozs-, zab-, árpa-, tritikálémezőn. A „kint lévő” gabonamennyiséget és a rendelkezésre álló gépi kapacitást összevetve, úgy vélem, hogy – ha bele nem esik az eső– legtöbb egy hét alatt mindent be kellene tudjunk takarítani, tehát valamikor a hét végére, esetleg a következő hét elejére véget kell érjen az aratás – mondta az igazgató.
Könczei nem akart jóslásokba bocsátkozni az átlagtermést illetően. Mindössze annyit mondott, hogy „annyi biztosan nem lesz, mint tavaly”, de hozzátette: nem annyira a mennyiséggel, mint inkább a minőséggel lesz gond.
A meteorológusok szerint holnap elszórtan esőre lehet számítani, amúgy egész héten igazi arató idő lesz, akár 30 Celsius-fokot megközelítő csúcshőmérsékletekkel. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások