Felhívás!

Téli madármentés

Téli madármentés Kovászna megye

Naponta több riasztás is befut a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez, a polgárok, állatbarátok sérült madarak miatt kérnek segítséget. A riasztások száma hétvégén megugrik – tudtuk meg Kelemen László egyesületi elnöktől, aki rámutatott, egy kis jóindulattal gördülékenyebbé tehető a mentés.

Télidőben számos sérült madár miatt kérnek segítséget a Rara Avis Madártani Egyesülettől, ez a szám hétvégén megugrik, illetve az első tartós havazás, fagy után tovább emelkedik.

– Az utóbbi hetekben főképp ütközésekből származó sérülések miatt kerültek hozzánk madarak, ezek szerencsére hamarabb gyógyuló sérülések. A szilveszteri petárdázás is bezavart a tollasoknak, de mivel ez az állapot nem tartott több napot, remélhetőleg nem lesz komoly következménye – avatott be Kelemen.
A szakember a madármentéssel kapcsolatos kérdéseinkre reagálva elmondta, nem ritka, amikor egy nap alatt akár 5 hívás is beérkezik a megye más-más szegleteiből, ezért lenne szükség a segélykérők együttműködésére.

– Fizikai lehetetlenség egyszerre ennyi helyre elérni, de az sem elhanyagolható, hogy az utazási, terepezési költségeket az egyesületnek kell előteremtenie magának. Könnyítené a munkánkat, ha a segélykérők egy kis szervezéssel, dobozban eljuttatnák hozzánk Sepsiszentgyörgyre vagy egy állatorvoshoz a sérült szárnyasokat (meg lehet kérni például egy megyeszékhelyre utazó falustársat vagy ismerőst, szomszédot, hogy hozza el a dobozt) – részletezte, rámutatva, hogy idén a madarak mentésére létrehozott területet is szeretnék bővíteni, de ez egyelőre csak dédelgetett terv. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.